Faworki orzechowe.pdf

(99 KB) Pobierz
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/faworki-orzechowe//druk
Faworki orzechowe
stopień trudności:
czas przygotowania: 01:40
ilość porcji: 4
autor: Tesco
Składniki:
100 g mielonych orzechów włoskich
lub laskowych
200 g mąki
3 Ŝółtka
1/2 szkl. białego wina półsłodkiego
1 op. cukru waniliowego
2 szkl. oleju do smaŜenia
cukier puder do posypania
Sposób przyrządzania:
śółtka utrzyj z cukrem waniliowym i wymieszaj z winem. Stopniowo dosypuj do nich mąkę i
zmielone orzechy. Rękami zagnieć na gęste ciasto, następnie długo bij je wałkiem. Gotowe włóŜ
do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj jak najcieniej i pokrój na paski o wymiarach 3x10 cm. KaŜdy
przetnij w środku wzdłuŜ i przewiń przez otwór.
W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaŜ w nim faworki z obu stron na złoto. Następnie osącz z
nadmiaru tłuszczu, przekładając je na papierowy ręcznik. Na koniec obsyp przez sitko cukrem
pudrem.
1 z 1
2011-02-28 09:06
450651378.003.png 450651378.004.png 450651378.005.png 450651378.006.png 450651378.001.png 450651378.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin