Pączki z dżemem.pdf

(114 KB) Pobierz
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/paczki-z-dzemem//druk
Pączki z dŜemem
stopień trudności:
czas przygotowania: 02:05
ilość porcji: 10
autor: Tesco
Składniki:
Zaczyn:
60 g droŜdŜy
1 łyŜeczka cukru
1/3 szkl. mleka
2 łyŜki mąki
Ciasto:
Sposób przyrządzania:
5 Ŝółtek
1 jajo
1/3 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
3 szkl. mąki tortowej
2/3 szkl. mleka
80 g masła
1 łyŜka spirytusu lub octu
przyprawy: sól
Przygotuj zaczyn: droŜdŜe rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem i mąką, po czym odstaw do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotuj masę: do rondelka wbij Ŝółtka i 1 jajko, a takŜe cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę
soli. Ciągle ubijając trzepaczką, podgrzewaj lekko na wolnym ogniu aŜ masa stanie się gęsta i
nieco urośnie. Po tym czasie odstaw rondel z palnika i troszkę ochłodź masę, ciągle mieszając.
Przygotuj ciasto: do duŜej miski przesiej mąkę i wlej letnie mleko – moŜesz je wcześniej wyjąć z
lodówki lub lekko podgrzać. Następnie dodaj ubite Ŝółtka z cukrem i zaczyn. Wszystko
wymieszaj drewnianą łyŜką, po czym wyrób ciasto rękami. Dodaj stopiony letni tłuszcz, spirytus
lub ocet i znowu dokładnie wyrób całość. Ciasto posyp mąką i odstaw w misce w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Dodatkowo:
1/2 słoika gęstego dŜemu na
nadzienie
1 kg smalcu do smaŜenia
cukier puder do posypania lub lukier
biały
Z wyrośniętego ciasta odrywaj po kawałku i formuj w palcach z niego placuszek o średnicy ok.
5 cm. Na jego środek nałóŜ łyŜeczką dŜem i zlep brzegi, formując kulkę. MoŜesz takŜe
rozwałkować wyrośnięte ciasto na grubość ok. 2 cm i wykrawać z niego szklanką krąŜki. Na
środku kaŜdego krąŜka nałóŜ nadzienie i zlepiaj boki. Pączki układaj na serwetce zlepieniem do
dołu. Przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W rondlu rozgrzej tłuszcz – jeśli wrzucony kawałek ciasta zacznie od razu skwierczeć i nie
przyklei się do dna, temperatura tłuszczu jest odpowiednia. W rondlu smaŜ po kilka pączków.
Pączki powinny swobodnie pływać, nie powinny się dotykać. Zakryj rondelek pokrywką i smaŜ
na wolnym ogniu aŜ spód pączków się zarumieni. Odwróć pączki na drugą stronę i dosmaŜ juŜ
w rondlu nie przykrytym.
Pączki wyjmij łyŜką cedzakową na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu z nich ociekł. Na
koniec obsyp wszystkie cukrem pudrem.
MoŜesz takŜe polukrować pączki. Przygotuj lukier: szklankę cukru pudru przesiej przez drobne
sito, dodaj do niego sok z pomarańczy (ok. 3 łyŜki) skórkę otartą z pomarańczy i dolewaj po
trochu wrzątek, tak aby uzyskać gładka masę. Gotowym lukrem polej pączki.
Skorzystaj z naszych fotoporad i zobacz jak krok po kroku przygotować pączki »
1 z 1
2011-02-28 09:14
450657038.003.png 450657038.004.png 450657038.005.png 450657038.006.png 450657038.001.png 450657038.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin