Przyprawy do każdej potrawy.pdf
(
883 KB
)
Pobierz
55726642 UNPDF
Niniejszy
darmowy
ebook zawiera
fragment
pełnej wersji pod tytułem:
”Przyprawy do każdej potrawy
”
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji,
kliknij tutaj.
Darmowa publikacja
, dostarczona przez
ZloteMysli.pl
Niniejsza publikacja może być kopiowana oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody Wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli
.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
Data: 28.02.2006
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy (fragment utworu)
Autor: Anna Popis-Witkowska
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Grabka
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
PRZYPRAWY
..........................................................................................................4
Alpinia
.
.............................................................................................................................5
Anyż
.
..................................................................................................................................6
Anyż gwiaździsty
.
..............................................................................................................9
Arcydzięgiel litwor
.
..........................................................................................................11
Bazylia
.
............................................................................................................................12
Cebula
.
.............................................................................................................................15
Cynamon
.
.........................................................................................................................17
Czarnuszka
.
.....................................................................................................................19
Cząber
.
............................................................................................................................22
Czosnek
.
..........................................................................................................................23
Estragon
.
.........................................................................................................................26
Fenkuł
.
............................................................................................................................28
Gałka muszkatołowa
.
.....................................................................................................30
Gorczyca
.
.........................................................................................................................32
Goździki
.
.........................................................................................................................34
Imbir
.
...............................................................................................................................37
Jałowiec
.
..........................................................................................................................39
Kapary
.
............................................................................................................................42
Kardamon
.
......................................................................................................................43
Kmin rzymski
.
.................................................................................................................45
Kminek
.
...........................................................................................................................48
Kolendra
.
........................................................................................................................50
Koper
.
..............................................................................................................................52
Kozieradka
.
.....................................................................................................................54
Kurkuma
.
........................................................................................................................55
Liść laurowy
.
...................................................................................................................57
Lubczyk
.
..........................................................................................................................59
Majeranek
.
.......................................................................................................................61
Mak
.
.................................................................................................................................63
Melisa
.
.............................................................................................................................64
Mięta
.
..............................................................................................................................66
Oregano
.
.........................................................................................................................68
Papryka
.
..........................................................................................................................70
Pieprz
.
..............................................................................................................................73
Rozmaryn
.
.......................................................................................................................75
Szafran
.
...........................................................................................................................78
Szałwia
.
............................................................................................................................79
Trawa cytrynowa
.
............................................................................................................81
Trybula
.
...........................................................................................................................83
Tymianek
.
.......................................................................................................................84
Wanilia
.
...........................................................................................................................86
Ziele angielskie
.
..............................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
........................................90
MIESZANKI PRZYPRAW
......................................................................................93
Curry
.
....................................................................................................................................93
Mieszanki do zup
.
................................................................................................................95
Przyprawa do gulaszu
.
.........................................................................................................97
Przyprawa do mięs
.
..............................................................................................................98
Przyprawa do pizzy
.
.............................................................................................................99
Przyprawa do ryb
.
..............................................................................................................100
Mieszanki ziół do różnych potraw
.
....................................................................................100
BIBLIOGRAFIA
...................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
kliknij po więcej
Anna Popis-Witkowska
● str.
4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza o
nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd pochodzi
dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię i – co
chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego pasuje
dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki i doradzi,
co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był znakomity. Aby
ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone alfabetycznie według
nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Anna Popis-Witkowska
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
kliknij po więcej
Anna Popis-Witkowska
● str.
5
Alpinia
(Alpinia)
Opis
Bylina z rodziny imbirowatych, dorasta do wysokości 2,5 metra,
występuje w kilku odmianach. Nazywana też gałgantem.
Przyprawą jest świeży bądź suszony korzeń (suszony często jest
mielony na proszek).
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Przyprawa używana od dawien dawna w Malezji, Chinach
i Indiach. Jest także rośliną leczniczą.
Właściwości
Korzenny smak i zapach.
Zastosowanie
Dodaje się alpinii do potraw kuchni chińskiej, malajskiej
i hinduskiej. Pasuje do drobiu i ryb, a także do potraw z ryżu.
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Anna Popis-Witkowska
Plik z chomika:
MorskaFala
Inne pliki z tego folderu:
Teoria pięciu elementów w dużym skrócie.doc
(477 KB)
Tybetańska Kuracja Czosnkowa 01.jpg
(152 KB)
Tybetańska Kuracja Czosnkowa 02.jpg
(143 KB)
Tybetańska Kuracja Czosnkowa 03.jpg
(181 KB)
Przyprawy do każdej potrawy.pdf
(883 KB)
Inne foldery tego chomika:
!!PRIVATE
audio-booki
chomikowe rady
dbaj o zdrowie
Dla DUSZY
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin