SERNIK WIEDEŃSKI.doc

(21 KB) Pobierz
SERNIK WIEDEŃSKI

SERNIK WIEDEŃSKI

Kruche ciasto: 15dag mąki

                        12dag masła

                        5dag cukru pudru

                        surowe żółtko

 

WYKONANIE:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać margarynę, dodać 0,5 szkl. cukru, 5 żółtek,

następnie wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej części dodać kakao, schłodzić w lodówce wszystkie części. Następnie rozwałkować, ułożyć na blachę, na to dać przecier z jabłek, na jabłka zetrzeć jasne ciasto. Ubić pianę z 5 białek i szkl. cukru, i ułożyć na wierzch. Na to zetrzeć ciasto z kakao. Piec 45 – 50min w średnio rozgrzanym piekarniku.

 

MASA SEROWA:

1kg niekwaśnego i dobrze odciśniętego twarogu

10 jaj

40dag cukru pudru

15dag masła lub margaryny

5dag skórek z pomarańczy

5dag rodzynków

wanilia

5dag kaszy manny lub 10dag mąki

sól

 

WYKONANIE:

Zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować, następnie wyłożyć dno tortownicy, podpiec. Przyrządzić masę serową: ser przetrzeć przez sito, masło utrzeć na pulchną masę, dodawać

kolejno: żółtka, przesiany cukier i ser.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin