przepisy - ciasta.doc

(210 KB) Pobierz
Tort kokosowo - budyniowy czyli Pszczółka Maja

PSZCZÓŁKA MAJA


Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
20 dag masła
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
4 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jasna masa (kokosowa):
15 dag masła
5 łyżek mleka
1 szklanka cukru
20 – 25 dag kokosu
Ciemna masa (budyniowa):
1/2 litra mleka
2 budynie czekoladowe
30 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
Do dekoracji:
biała czekolada
gorzka czekolada


Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dalej ucierając dodawać mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm).

Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać mleko, cukier i wymieszać. Następnie wsypać kokos, wymieszać i troszeczkę pogotować. Powstałą masę ostudzić i wyłożyć na surowe ciasto, a następnie całą tortownicę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut             w temperaturze 160-170 st. C. Ostudzić.

W 3/4 szklanki mleka rozpuścić budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować,                 i do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać łyżka ostudzony budyń. Powstały krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Troszeczkę kremu odłożyć i posmarować nim boki tortu.

Czekolady pokroić osobno w kostkę lub zetrzeć na tarce dużych oczkach. Wierzch tortu posypać czekoladą, robić paski na przemian raz z białej czekolady raz z gorzkiej (takie paski ja ma pszczółka). Tort schłodzić w lodówce.

 

AMBASADOR

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy

 

Krem:
1/2 litra mleka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
2 kieliszki spirytusu
1 kostka masła
1 kostka margaryny
1 łyżka kakao
bakalie
Do dekoracji:
czekolada mleczna

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.                       1 1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy,          mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia. Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Podzielić na 2 części.                         Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie. Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę, potem jasną. Na wierzch ciasta potrzeć czekoladę. Ciasto schłodzić        w lodówce.

AMBASADOR I

 

Ciasto biszkoptowe:


3 (5) jaja


3 (5) łyżki cukru


3 (5) łyżki krupczatki

Zależy od wielkości Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Ubijać. Wymieszać delikatnie z mąką.

 

Masa budyniowa:


2 budynie śmietankowe


1l mleka


4 całe jaja


1,5 szklanki cukru


4-5 łyżek mąki, 2 kostki masła

 


Z 1l mleka odlać 1,5 szklanki. Resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać mąkę        i budynie. Dobrze rozmieszać. Ubić pianę z 4 jajek. Dodać po ubiciu żółtka                                  i rozmieszać. Dodać to do mleka wymieszanego z budyniami i mąką. Do gotującego                się mleka dodać tą mieszankę i ugotować jak budyń, ciągle mieszając żeby się nie przypaliło. Wystudzić i do zimnego budyniu dodać 2 kostki masła, zmiksować. Podzielić na dwie części.
1 część: 2 łyżki kakao cała gorzka czekolada-połamana na drobno Włożyć na biszkopt                ( sprawdzić czy dochodzi do dna)

2 część: orzechy sparzyć i obrać ze skórki migdały tak samo rodzynki położyć na masę kakaową-dobrze posmarować brzegi tortownicy, żeby galaretka nie spłynęła.
Rozpuścić 3 galaretki w 1l wody, wystudzić. Na jasną masę wyłożyć owoce z wyjątkiem kiwi. Zalać tężejącą galaretką. Do mas można dodać trochę alkoholu.


PIJAK

Biszkopt:
4 jajka
¾ szkl. cukru
¾ szkl. mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ szkl. suchego maku

masa:
½ l mleka
2 budynie śmietankowe / waniliowe

1 kostka masła
cukier

oraz:
herbatniki, spirytus, polew, wiórki kokosowe.

 

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem i makiem. Piec w temp.                       160 st. C, ok. 30-45 min.

Masa: ugotować budyń z cukrem. Utrzeć masło, dodać ostudzony budyń.

Biszkopt przełożyć masą budyniową, ułożyć herbatniki maczane w spirytusie, polać polewą        i posypać wiórkami kokosowymi.

CAPUCCINO

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie czekoladowe
około 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Krem:
budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
2 łyżeczki mąki tortowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1/2 kostki margaryny
10 dag masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kieliszek spirytusu

Ubić białka, dodać cukier i żółtka. Pod koniec ubijania dodać jedną szklankę wypełnioną dwoma budyniami czekoladowymi i uzupełnioną mąką tortową. Dodać także proszek               do pieczenia i kakao. Ciasto wylać na natłuszczoną blachę i piec około 30 minut.                     Budyń śmietankowy ugotować, dodając do niego żółtka i obie mąki. Ostudzić. Margarynę utrzeć z masłem, dodając po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodać kawę rozpuszczoną wcześniej w 2 łyżkach wrzącej wody i spirytus. Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem

CAPUCCINO I

I ciasto biszkoptowe:
8 jajek
28  dag  cukru
16 dag  mąki
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

II ciasto:
20 dag kokosu
5 białek
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy
2 szkl. mleka
¾ szkl. cukru
1 kostka masła
3 dag kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym, polewa

Ciasto biszkoptowe: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną        z proszkiem oraz kakao i lekko wymieszać. Wlać na formę i piec w temp. 160-180 st. C          ok. 30-40 min.

II ciasto: białka ubić z cukrem, dodać wiórki z proszkiem i lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 160-180 st. C przez 30 min.

Masa:
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka wymieszać i ugotować budyń.         Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając.
Na cieście biszkoptowym ułożyć masę, przykryć II ciastem i polać polewą.

 

ANANASEK

ciasto biszkoptowe:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa:
1 puszka ananasów
1 budy waniliowy

piana:
½ szkl. białek
½ szkl. cukru
15 dag wiórków kokosowych

Ciasto biszkoptowe: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną          z proszkiem i lekko wymieszać. Wlać na formę i piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.
Masa: z puszki ananasów odlać sok Ugotować na nim budyń. Owoce pokroić w kostkę, połączyć z budyniem i przestudzić.

Piana: białka ubić z cukrem, dodać kokos i lekko wymieszać.

Na upieczony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na nią pianę. Zapiec w gorącym piekarniku na złoty kolor w temp. 180 st. C.

 

FALE DUNAJU

ciasto:
kostka masła
6 jajek
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
olejek rumowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce z kompotu lub świeże

krem:
kostka masła
1/2 l mleka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy

polewa:
1/2 kostki masła
1 szkl. cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody,
 

Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą na sztywno pianę. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę, do II dodać 2 łyżki wody i kakao               i wyłożyć na jasne ciasto. Rozłożyć gęsto owoce i piec ok. 45 min. Z mleka, cukru i i mąki ugotować budyń. Ostudzony stopniowo dodawać do utartej margaryny/ masła. Wyłożyć           na ostudzone ciasto. rozpuścić składniki polewy, oblać nią ciasto.

FALE DUNAJU I

jabłka
Ciasto:
kostka margaryny
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
4 jajka
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Masa budyniowa:
kostka masła
budyń śmietankowy
1/2 litra mleka
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dodać mąkę            i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na połowę. Jedną połowę wylać na blachę posmarowaną tłuszczem, a do drugiej połowy dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać            i wylać na jasne ciasto. Obrane jabłka pokroić w plasterki i powkładać rzędami w ciasto. Całość wstawić do piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 st. C.                  Po upieczeniu wystudzone ciasto polać masą budyniową (Masło utrzeć i dodać ugotowany budyń). Ciasto posypać kolorowymi cukierkami. Wstawić do lodówki.

CIASTO ARTUSIA

 

60 dag biszkoptów


5 jajek


2 kostki margaryny


1 szkl. cukru


2 opakowania budyniu śmietankowego


1/2 l mleka


2 łyżki kakao


1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa, 1 gorzka czekolada,


Galaretkę owocowa rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody. Odstawić do zastygnięcia. Budyń ugotować na mleku osłodzonym polowa cukru, ostudzić. Masło utrzeć z reszta cukru                   i żółtkami. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Wymieszać krem z piana ubita                 z białek i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej galaretkę pokrojona             w kostkę. Dużą blaszkę lub tortownice wyłożyć biszkoptami, rozsmarować na nich krem kakaowy. Ułożyć druga warstwę biszkoptów i polać rozpuszczoną czekoladą.

 

PSZCZÓŁKA

ciasto:
20 dag masła
20 dag cukru
50 dag mąki
8 łyżek mleka
4 jajka
małe opakowanie proszku do pieczenia
cukier waniliowy

masa kokosowa:
25 dag wiórków kokosowych
10-15 dag masła
20 dag cukru
6 łyżek mleka

masa budyniowa:
1/2 l mleka
1,5 budyniu śmietankowego
6 łyżek cukru
25 dag masła

Składniki masy kokosowej wymieszać, zagotować, smażyć, odstawić do ostudzenia. Przygotować ciasto: utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodając powoli mąkę wymieszaną          z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wymieszać z ubitą pianą z białek.                     Lekko wymieszać i wyłożyć na blachę. Polać przestudzoną masą kokosową. Po upieczeniu przełożyć masą budyniową przygotowaną w następujący sposób: do utartego masła dodawać po łyżce ugotowanego i przestudzonego budyniu, stale ucierając, aż masa będzie gładka.

 

SNICERS

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
kostka masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody rozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłego mleka
 
masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 10 dag cukru, 10 dag masła,

krem:
2 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
15 dag masła
1.5 łyżki kakao

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Składniki na masę orzechową podgrzać do wrzenia,      po czym gorącą masę wyłożyć na jedną część ciasta. Obie części upiec osobno przez około     20 minut. Z mąki, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem        i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z masłem, dodać kakao. Suchy upieczony placek posmarować kremem budyniowym i przykryć plackiem z orzechami.

 

SNICKERS I

Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ciasto kokosowe:
20 dag kokosu
1 szkl. cukru
5 białek

ciasto orzechowe:
15 dag orzechów
5 białek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru

krem:
2 szkl. mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
2 ½ łyżki mąki
2 kostki masła

Ciasto: z podanych składników zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części. Upiec 2 placki      w temp. 200-220 st. C przez 20-30 min. Ciasto kokosowe: białka ubić z cukrem.                  Dodać kokos, lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 st. C przez 25-30 min.                     Ciasto orzechowe: połowę orzechów zmielić, a drugą połowę pokroić. Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, lekko wymieszać i piec w temp. 160-180 st. C przez 235-30 min.
Krem: w ½ szkl. mleka rozmieszać budyń z mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotować                z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Wlać przygotowany budyń i zagotować.         Utrzeć tłuszcz i dodawać ostudzony krem, ciągle mieszając. Ułożyć na kruchym placku krem, na to ciasto kokosowe, później znów krem, ciasto orzechowe, krem, placek kruchy.

SNICKERS II

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
kostka masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody rozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłego mleka
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
10 dag cukru
10 dag masła
Krem:
2 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
15 dag masła
1.5 łyżki kakao

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Składniki na masę orzechową podgrzać do wrzenia,     po czym gorącą masę wyłożyć na jedną część ciasta. Obie części upiec osobno przez około            20 minut. Z mąki, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem        i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z masłem, dodać kakao. Suchy upieczony placek posmarować kremem budyniowym i przykryć plackiem z orzechami.

SNICKERS III

60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag margaryny Kasi
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego

 

Krem orzechowy:
1/2 margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich
Krem I:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Krem II:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego

 

Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito na stolnicę posiekać                        z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.                  Trzy identyczne prostokątne formy (20 x 30 cm), posmarowane margaryną i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi. Ugotować budyń śmietankowy wg przepisu na opakowaniu, zużywając o 1/3 mleka mniej niż podano w przepisie. Ostudzić.                            W celu uzyskania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Ostudzić. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

SNICKERS IV

1,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18
1 łyżka cukru pudru
Ponadto:
0,5- 0,75 słoiczka kremu snickers lub podobnego
0,5 kostki masła
tabliczka czekolady
Do dekoracji:
10 dag orzechów włoskich

 

Z podanych składników zagęścić ciasto, upiec w płaskiej formie z rantem. Przestudzić. Posmarować kremem snickers lub podobnym kremem, a potem masą przygotowaną                   z rozpuszczonej czekolady i masła. Ozdobić połówkami orzechów włoskich.

 

ISAURA

Ciasto:
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin