PSZCZÓŁKA MAJA
Ciasto:1/2 kg mąki pszennej20 dag masła1 szklanka cukrucukier waniliowy4 jajka1 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaJasna masa (kokosowa):15 dag masła5 łyżek mleka1 szklanka cukru20 – 25 dag kokosuCiemna masa (budyniowa):1/2 litra mleka2 budynie czekoladowe30 dag masła1/3 szklanki cukru pudrucukier waniliowyDo dekoracji:biała czekoladagorzka czekolada
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dalej ucierając dodawać mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm).
Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać mleko, cukier i wymieszać. Następnie wsypać kokos, wymieszać i troszeczkę pogotować. Powstałą masę ostudzić i wyłożyć na surowe ciasto, a następnie całą tortownicę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 st. C. Ostudzić.
W 3/4 szklanki mleka rozpuścić budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować, i do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać łyżka ostudzony budyń. Powstały krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Troszeczkę kremu odłożyć i posmarować nim boki tortu.
Czekolady pokroić osobno w kostkę lub zetrzeć na tarce dużych oczkach. Wierzch tortu posypać czekoladą, robić paski na przemian raz z białej czekolady raz z gorzkiej (takie paski ja ma pszczółka). Tort schłodzić w lodówce.
AMBASADOR
Biszkopt: 4 jajka 0,6 szklanki cukru 0,6 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy
Krem: 1/2 litra mleka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 kieliszki spirytusu 1 kostka masła 1 kostka margaryny 1 łyżka kakao bakalie Do dekoracji: czekolada mleczna
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą. 1 1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia. Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie. Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę, potem jasną. Na wierzch ciasta potrzeć czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.
AMBASADOR I
Ciasto biszkoptowe:
3 (5) jaja
3 (5) łyżki cukru
3 (5) łyżki krupczatki
Zależy od wielkości Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Ubijać. Wymieszać delikatnie z mąką.
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1l mleka
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek mąki, 2 kostki masła
Z 1l mleka odlać 1,5 szklanki. Resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać mąkę i budynie. Dobrze rozmieszać. Ubić pianę z 4 jajek. Dodać po ubiciu żółtka i rozmieszać. Dodać to do mleka wymieszanego z budyniami i mąką. Do gotującego się mleka dodać tą mieszankę i ugotować jak budyń, ciągle mieszając żeby się nie przypaliło. Wystudzić i do zimnego budyniu dodać 2 kostki masła, zmiksować. Podzielić na dwie części.1 część: 2 łyżki kakao cała gorzka czekolada-połamana na drobno Włożyć na biszkopt ( sprawdzić czy dochodzi do dna)
2 część: orzechy sparzyć i obrać ze skórki migdały tak samo rodzynki położyć na masę kakaową-dobrze posmarować brzegi tortownicy, żeby galaretka nie spłynęła. Rozpuścić 3 galaretki w 1l wody, wystudzić. Na jasną masę wyłożyć owoce z wyjątkiem kiwi. Zalać tężejącą galaretką. Do mas można dodać trochę alkoholu.
PIJAK
Biszkopt:4 jajka¾ szkl. cukru¾ szkl. mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia¼ szkl. suchego maku
masa:½ l mleka2 budynie śmietankowe / waniliowe
1 kostka masłacukier
oraz:herbatniki, spirytus, polew, wiórki kokosowe.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem i makiem. Piec w temp. 160 st. C, ok. 30-45 min.
Masa: ugotować budyń z cukrem. Utrzeć masło, dodać ostudzony budyń.
Biszkopt przełożyć masą budyniową, ułożyć herbatniki maczane w spirytusie, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
CAPUCCINO
Ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie czekoladowe około 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Krem: budyń śmietankowy 2 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki tortowej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/2 kostki margaryny 10 dag masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kieliszek spirytusu
Ubić białka, dodać cukier i żółtka. Pod koniec ubijania dodać jedną szklankę wypełnioną dwoma budyniami czekoladowymi i uzupełnioną mąką tortową. Dodać także proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylać na natłuszczoną blachę i piec około 30 minut. Budyń śmietankowy ugotować, dodając do niego żółtka i obie mąki. Ostudzić. Margarynę utrzeć z masłem, dodając po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodać kawę rozpuszczoną wcześniej w 2 łyżkach wrzącej wody i spirytus. Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem
CAPUCCINO I
I ciasto biszkoptowe:8 jajek28 dag cukru16 dag mąki4 dag kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia
II ciasto:20 dag kokosu5 białek1 szkl. cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki1 budyń śmietankowy2 szkl. mleka¾ szkl. cukru1 kostka masła3 dag kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym, polewa
Ciasto biszkoptowe: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz kakao i lekko wymieszać. Wlać na formę i piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.
II ciasto: białka ubić z cukrem, dodać wiórki z proszkiem i lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 160-180 st. C przez 30 min.
Masa:Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka wymieszać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając.Na cieście biszkoptowym ułożyć masę, przykryć II ciastem i polać polewą.
ciasto biszkoptowe:6 jajek1 szkl. cukru1 szkl. mąki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:1 puszka ananasów1 budy waniliowy
piana:½ szkl. białek½ szkl. cukru15 dag wiórków kokosowych
Ciasto biszkoptowe: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wlać na formę i piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.Masa: z puszki ananasów odlać sok Ugotować na nim budyń. Owoce pokroić w kostkę, połączyć z budyniem i przestudzić.
Piana: białka ubić z cukrem, dodać kokos i lekko wymieszać.
Na upieczony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na nią pianę. Zapiec w gorącym piekarniku na złoty kolor w temp. 180 st. C.
ciasto:kostka masła6 jajek2 szkl. mąki1 szkl. cukru pudrucukier waniliowyolejek rumowy2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce z kompotu lub świeże
krem:kostka masła1/2 l mleka1/2 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennejcukier waniliowy
polewa:1/2 kostki masła1 szkl. cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody,
Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą na sztywno pianę. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę, do II dodać 2 łyżki wody i kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Rozłożyć gęsto owoce i piec ok. 45 min. Z mleka, cukru i i mąki ugotować budyń. Ostudzony stopniowo dodawać do utartej margaryny/ masła. Wyłożyć na ostudzone ciasto. rozpuścić składniki polewy, oblać nią ciasto.
FALE DUNAJU I
jabłka Ciasto: kostka margaryny szklanka cukru pudru cukier waniliowy 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka Masa budyniowa: kostka masła budyń śmietankowy 1/2 litra mleka Do dekoracji: kolorowe cukierki
Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na połowę. Jedną połowę wylać na blachę posmarowaną tłuszczem, a do drugiej połowy dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto. Obrane jabłka pokroić w plasterki i powkładać rzędami w ciasto. Całość wstawić do piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 st. C. Po upieczeniu wystudzone ciasto polać masą budyniową (Masło utrzeć i dodać ugotowany budyń). Ciasto posypać kolorowymi cukierkami. Wstawić do lodówki.
CIASTO ARTUSIA
60 dag biszkoptów
5 jajek
2 kostki margaryny
1 szkl. cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
1/2 l mleka
2 łyżki kakao
1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa, 1 gorzka czekolada,
Galaretkę owocowa rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody. Odstawić do zastygnięcia. Budyń ugotować na mleku osłodzonym polowa cukru, ostudzić. Masło utrzeć z reszta cukru i żółtkami. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Wymieszać krem z piana ubita z białek i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej galaretkę pokrojona w kostkę. Dużą blaszkę lub tortownice wyłożyć biszkoptami, rozsmarować na nich krem kakaowy. Ułożyć druga warstwę biszkoptów i polać rozpuszczoną czekoladą.
ciasto:20 dag masła20 dag cukru50 dag mąki8 łyżek mleka4 jajkamałe opakowanie proszku do pieczeniacukier waniliowy
masa kokosowa:25 dag wiórków kokosowych10-15 dag masła20 dag cukru6 łyżek mleka
masa budyniowa:1/2 l mleka1,5 budyniu śmietankowego6 łyżek cukru25 dag masła
Składniki masy kokosowej wymieszać, zagotować, smażyć, odstawić do ostudzenia. Przygotować ciasto: utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodając powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wymieszać z ubitą pianą z białek. Lekko wymieszać i wyłożyć na blachę. Polać przestudzoną masą kokosową. Po upieczeniu przełożyć masą budyniową przygotowaną w następujący sposób: do utartego masła dodawać po łyżce ugotowanego i przestudzonego budyniu, stale ucierając, aż masa będzie gładka.
3 szklanki mąki 1 szklanka cukru kostka masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłego mleka masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 10 dag cukru, 10 dag masła,
krem: 2 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mąki pszennej 15 dag masła 1.5 łyżki kakao
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Składniki na masę orzechową podgrzać do wrzenia, po czym gorącą masę wyłożyć na jedną część ciasta. Obie części upiec osobno przez około 20 minut. Z mąki, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z masłem, dodać kakao. Suchy upieczony placek posmarować kremem budyniowym i przykryć plackiem z orzechami.
SNICKERS I
Ciasto:30 dag mąki20 dag masła5 żółtek1 łyżka kwaśnej śmietany10 dag cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto kokosowe:20 dag kokosu1 szkl. cukru5 białek
ciasto orzechowe:15 dag orzechów5 białek2 łyżki bułki tartej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki cukru
krem:2 szkl. mleka1 cukier waniliowy5 żółtek1 budyń śmietankowy3 łyżki cukru2 ½ łyżki mąki 2 kostki masła
Ciasto: z podanych składników zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części. Upiec 2 placki w temp. 200-220 st. C przez 20-30 min. Ciasto kokosowe: białka ubić z cukrem. Dodać kokos, lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 st. C przez 25-30 min. Ciasto orzechowe: połowę orzechów zmielić, a drugą połowę pokroić. Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, lekko wymieszać i piec w temp. 160-180 st. C przez 235-30 min.Krem: w ½ szkl. mleka rozmieszać budyń z mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Wlać przygotowany budyń i zagotować. Utrzeć tłuszcz i dodawać ostudzony krem, ciągle mieszając. Ułożyć na kruchym placku krem, na to ciasto kokosowe, później znów krem, ciasto orzechowe, krem, placek kruchy.
SNICKERS II
Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru kostka masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłego mleka Masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag cukru 10 dag masła Krem: 2 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mąki pszennej 15 dag masła 1.5 łyżki kakao
SNICKERS III
60 dag mąki3/4 szklanki cukru2 jajka2 żółtka20 dag margaryny Kasi3 łyżki mleka3 łyżki miodu2 łyżeczki sody oczyszczonej1 opakowanie cukru waniliowego
Krem orzechowy:1/2 margaryny4 łyżki cukru2 łyżki miodu20 dag posiekanych orzechów włoskichKrem I:1 opakowanie budyniu śmietankowegoKrem II:1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito na stolnicę posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Trzy identyczne prostokątne formy (20 x 30 cm), posmarowane margaryną i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi. Ugotować budyń śmietankowy wg przepisu na opakowaniu, zużywając o 1/3 mleka mniej niż podano w przepisie. Ostudzić. W celu uzyskania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Ostudzić. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
SNICKERS IV
1,5 szklanki mąki0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 181 łyżka cukru pudruPonadto:0,5- 0,75 słoiczka kremu snickers lub podobnego0,5 kostki masłatabliczka czekoladyDo dekoracji: 10 dag orzechów włoskich
Z podanych składników zagęścić ciasto, upiec w płaskiej formie z rantem. Przestudzić. Posmarować kremem snickers lub podobnym kremem, a potem masą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady i masła. Ozdobić połówkami orzechów włoskich.
Ciasto:...
Wiciu9116