Moje ciasteczka
maniaV
Ciasteczka (moje kwiatki bez posypki)
1 kg mąki, ½ kg cukru, 4 jaja, 2 cukry waniliowe, 4 jaja, 1 p. proszku do pieczenia, ½ masła.
Cukier + masło utrzeć dodać jajka = utrzeć, dodać resztę składników. Wyrobić na jednolitą masę i do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto na ½ cm, wyciąć foremkami kwiatki, zrobić dziurki na choinkę. ! ciastka troszkę urosną, nie kłaść ciasno na blasze.
Piec w piekarniku 200*C przez 15 minut.
Można dodać drobno posiekane orzeszki lub cynamon lub przyprawę do pierników (wg uznania).
Extra wersja = Po przestygnięciu można zamoczyć w czekoladzie i posypać mielonymi orzeszkami.
Imbirowe ludziki – ja robię gwiazdki z polewą
Składniki: 60dag mąki, 20 dag brązowego cukru, 10-12 łyżek płynnego miodu, 2 jajka, 30 dag masła, 4 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do dekoracji: lukier cytrynowy, posypka cukrowa.
1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Wymieszać z miodem i jajkami. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić godzinę w lodówce.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek grubości 4 mm. Wyciąć gwiazdki foremką.
3. Przygotować 3 blaszki. Gwiazdki ułożyć na natłuszczonej blasze ( wystarczy papier do pieczenia)
i piec w piekarniku nagrzanym do 170*C około 10 minut. Ciastka ostudzić i ozdobić kolorowym lukrem i posypką cukrową.
Gotowe ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepszy metalowy), warstwy przełożyć papierem do pieczenia. I uwaga - im starsze tym lepsze, warto zatem kilka ukryć przed domownikami. A jak poprawiają samopoczucie, ale o tym same się przekonajcie.
Uwagi:
1. UWAGA! Ciasteczka podczas pieczenia rosną, więc zachowajcie większe odstępy
2. kolorowy lukier na chomiku: maniaV w folder kuchnia w opisie oczywiście.
3. zrobić ciasteczek więcej (podwoić proporcje) bo do końca tygodnia zostaną pochłonięte przez rodzinkę, lukrować w osobnym pomieszczeniu zamykanym na klucz i schować.