Biszkopt kakaowy z masą owocową.doc

(26 KB) Pobierz
Biszkopt kakaowy z masą owocową

Biszkopt kakaowy z masą owocową

 

 

Składniki:

CIASTO:

·       6 łyżek mąki pszennej

·       2 łyżki mąki ziemniaczanej

·       2 łyżki kakao

·       8 jaj

·       8 łyżek cukru

·       kilka kropli aromatu rumowego

KREM:

·       20 dag masła

·       ¾ szklanki dżemu truskawkowego, malinowego lub wiśniowego

·       2 łyżki wiśniówki

·       budyń waniliowy

·       półtorej szklanki mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania utrwalić połową cukru.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, delikatnie wymieszać z pianą.

Przesianą mąkę i kakao połączyć, wymieszać z ubitymi jajami i aromatem.

Prostokątną formę średniej wielkości wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec około 30 min. w temperaturze 180°C.

Ugotować budyń, ostudzić.

Masło utrzeć na puch i stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu i dżemu wymieszanego z alkoholem.

Ostudzony biszkopt przekroić na trzy placki, przełożyć masą i wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin