Przekładana sałatka
- 4 jajka- 1 puszka kukurydzy- 2 pęczki rzodkiewki- 350g pieczarek- 300g konserwowych słodko-kwaśnych ogórków - 250g żółtego serasos - 2 łyżki majonezu - 4 łyżki jogurtu naturalnego- 3 łyżki koncetratu pomidorowego- sól i pieprz do smaku
Gotujemy jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.Na dużą patelnię wsypujemy umyte, obrane i pokrojone w drobne kawałki pieczarki, wlewamy 2 szklanki wody, 2 łyżki oleju, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Dusimy pieczarki na średnim ogniu aż zrobią się brązowe.W małej miseczce przygotowujemy sos - mieszamy majonez z jogurtem i koncentratem. Dodajemy do smaku soli i pieprzu. Można również dodać odrobinę bazylii.Ostudzone jajka obieramy ze skorupek. Oddzielamy żółtka od białek. Białka i ser ścieramy na tarce z dużymi dziurkami (do sobnych misek), natomiast żółtka na małych oczkach. Ogórki i rzodkiewkę kroimy na drobne kawałki.W misce warstwowo układamy białka, odcedzoną kukurydzę, pieczarki, ogórki, rzodkiewki i ser. Na wierzchy rozsmarowujemy sos i układamy osatnią warstwę z żółtek.
MAXIMUS_00