Świąteczne śledzie po litewsku .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

600-700 g śledzi matiasów, wymoczonych przez 3 godz. w zmienianej zimnej wodzie

 

2 spore garści grzybów suszonych

 

1 duża cebula

 

4 łyżki oleju

 

świeżo zmielony pieprz

 

sól

 

1 mała łyżka majonezu

 

natka pietruszki i cytryna do przybrania

 

Wykonanie

 

1. Grzyby namocz w zimnej wodzie i ugotuj do miękkości. Wystudź i bardzo drobniutko posiekaj.

 

2. Śledzie pokrój w zgrabne kąski i ułóż na płaskim półmisku w jednej warstwie, odtwarzając kształt fileta.

 

3. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Posól. Zeszklij na 4 łyzkach oleju i wystudź. Dodaj (razem z pozostałością oleju z patelni) do grzybów, wymieszaj, dopraw sporą ilością pieprzu, solą, domieszaj majonez.

 

4. Masę wyłóż w równej warstwie na filety sledziowe, wyrównaj łyżką. Przykryj półmisek dokładnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, a jeszce lepiej na noc.

 

5. Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i natką pietruszki. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin