Składniki
600-700 g śledzi matiasów, wymoczonych przez 3 godz. w zmienianej zimnej wodzie
2 spore garści grzybów suszonych
1 duża cebula
4 łyżki oleju
świeżo zmielony pieprz
sól
1 mała łyżka majonezu
natka pietruszki i cytryna do przybrania
Wykonanie
1. Grzyby namocz w zimnej wodzie i ugotuj do miękkości. Wystudź i bardzo drobniutko posiekaj.
2. Śledzie pokrój w zgrabne kąski i ułóż na płaskim półmisku w jednej warstwie, odtwarzając kształt fileta.
3. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Posól. Zeszklij na 4 łyzkach oleju i wystudź. Dodaj (razem z pozostałością oleju z patelni) do grzybów, wymieszaj, dopraw sporą ilością pieprzu, solą, domieszaj majonez.
4. Masę wyłóż w równej warstwie na filety sledziowe, wyrównaj łyżką. Przykryj półmisek dokładnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, a jeszce lepiej na noc.
5. Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i natką pietruszki.
ijwona