Napoje profilaktyczne.pdf

(59 KB) Pobierz
www.sgk.gofin.pl
Strona 1 z 1
Ubezpieczenia i Prawo Pracy
nr 13 z dnia 2009-07-01 nr kolejny 247
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., www.sgk.gofin.pl
Napoje profilaktyczne
1) Jaka temperatura powietrza na stanowisku pracy obliguje pracodawcę do zapewnienia pracownikom
napojów?
Pracodawca ma obowi ą zek zapewni ć pracownikom napoje, je ś li temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza
28 o C. Tak Ŝ e w wielu innych sytuacjach pracodawca ma obowi ą zek zapewnienia pracownikom napojów.
Pracownik w ka Ŝ dej porze roku, niezale Ŝ nie od stanowiska pracy, które zajmuje oraz warunków w jakich praca jest wykonywana,
powinien mie ć zapewniony nieprzerwany dost ę p do wody pitnej. Wynika to z § 13 ust. 1 oraz § 112 rozporz ą dzenia Ministra Pracy
i Polityki Socjalnej z dnia 26 wrze ś nia 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpiecze ń stwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003 r. nr 169,
poz. 1650 z pó ź n. zm.). Z kolei pracownicy zatrudnieni stale lub okresowo w warunkach szczególnie uci ąŜ liwych, oprócz wody zdatnej
do picia, powinni otrzymywa ć tak Ŝ e odpowiednie napoje.
WaŜne: Pracodawca jest obowi ą zany zapewni ć pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uci ąŜ liwych, nieodpłatnie,
odpowiednie napoje, je Ŝ eli jest to niezb ę dne ze wzgl ę dów profilaktycznych (art. 232 K.p.).
Przypadki, w których ten obowi ą zek wyst ę puje, rodzaje wydawanych napojów, a tak Ŝ e wymagania jakie musz ą spełnia ć , zostały
okre ś lone w rozporz ą dzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60,
poz. 279), dalej rozporz ą dzeniu z dnia 28 maja 1996 r.
Pracodawca zapewnia napoje pracownikom wykonuj ą cym prace:
w warunkach gor ą cego mikroklimatu, charakteryzuj ą cego si ę warto ś ci ą wska ź nika obci ąŜ enia termicznego (WBGT) powy Ŝ ej
25 o C,
w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzuj ą cego si ę warto ś ci ą wska ź nika siły chłodz ą cej powietrza (WCI) powy Ŝ ej
1000,
przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poni Ŝ ej 10 o C lub powy Ŝ ej 25 o C,
przy pracach zwi ą zanych z wysiłkiem fizycznym, powoduj ą cym w ci ą gu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny
organizmu powy Ŝ ej 1500 kcal (6280 kJ) u m ęŜ czyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 o C.
Rodzaj napojów powinien by ć dostosowany do charakteru i warunków pracy. Przykładowo, praca na otwartej przestrzeni przy
temperaturze poni Ŝ ej 10 o C obliguje do zapewniania napojów gor ą cych, a przy temperaturze powy Ŝ ej 25 o C napojów chłodnych.
Ponadto ich ilo ść powinna w pełni zaspakaja ć potrzeby pracowników. Rozporz ą dzenie nie okre ś la natomiast rodzaju napojów,
zastrzegaj ą c jedynie, Ŝ e pracownikom zatrudnionym w warunkach gor ą cego mikroklimatu, charakteryzuj ą cego si ę warto ś ci ą wska ź nika
obci ąŜ enia termicznego 25 o C, nale Ŝ y zapewni ć napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.
Stanowiska pracy, które kwalifikuj ą do otrzymywania napojów oraz zasady ich wydawania, okre ś la pracodawca w porozumieniu
z zakładowymi organizacjami zwi ą zkowymi. Je Ŝ eli w zakładzie nie działa organizacja zwi ą zkowa, po uzyskaniu opinii przedstawicieli
pracowników.
2) Czy pracodawca moŜe odstąpić od wydawania napojów i w zamian za to wypłacać pracownikom
ekwiwalent pienięŜny?
Nie. Pracodawca nie mo Ŝ e rekompensowa ć braku napojów profilaktycznych ekwiwalentem pieni ęŜ nym (§ 8 rozporz ą dzenia z dnia 28
maja 1996 r.). Wypłata takiego ś wiadczenia pozostawałaby w sprzeczno ś ci z profilaktycznym celem obowi ą zku ich zapewnienia
pracownikom.
http://www.sgk.gofin.pl/10,110258.html
2010-11-18
910320914.001.png 910320914.002.png 910320914.003.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin