Składniki:- 30 dag ugotowanych i utłuczonych ziemniaków- 30 dag poszatkowanej i ugotowanej białej kapusty- 1 cebula- masło lub olej do smażenia- sól- pieprz- po 1 jajku na osobę Sposób przyrządzania:Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na odrobinie masła. Wymieszaj z kapustą i ziemniakami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Poruszaj patelnią przez chwilę, tak aby całe dno i boki równomiernie pokryły się tłuszczem. Włóż mieszaninę kapusty i ziemniaków, wyrównaj powierzchnię. Smaż, aż od spodu utworzy się chrupiąca i rumiana skórka. Wówczas ostrożnie zdejmij danie, a patelnię oczyść i ponownie rozgrzej w niej tłuszcz. Włóż z powrotem omlet, tak aby usmażony spód znalazł się na górze. Dosmaż z drugiej strony. Oddzielnie usmaż jajka sadzone. Podawaj razem z omletem.
Składniki:- 45 dag ciemnej czekolady- 28 dag masła- 6 jajek- 6 łyżek miodu- 42 dag cukru pudru- 6-7 dag wiórków kokosowych- 28 dag mąkiGlazura:- 20 dag ciemnej czekolady- 5-7 dag masła Sposób przyrządzania:Posiekaj czekoladę, przełóż do metalowej miseczki, dodaj masło. Stop w kąpieli wodnej. Przestudź, dodaj jajka i miód, wymieszaj. Połącz cukier z wiórkami kokosowymi i mąką, dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Kwadratową formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Napełnij ciastem, piecz 35 minut w temp. 180°C. Wyjmij, ostudź. Przygotuj glazurę: posiekaj czekoladę, stop razem z masłem w kąpieli wodnej. Powierzchnię ostudzonego ciasta pokryj glazurą. Krój na porcje, gdy czekolada zastygnie. Podawaj z lodami waniliowymi.
Składniki:- Ciasto:- 15 dag zimnego masła- 2 filiżanki mąki- 3 łyżki cukru- 1 łyżeczka soli- 1/4 filiżanki wodyLemon curd:- 3/4 filiżanki cukru- 3 jajka- 3/4 filiżanki gęstej śmietany tortowej- 1/2 filiżanki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego) Sposób przyrządzania:Delikatną cytrynową masą można nadziewać kruche ciasteczka. Anglicy lubią smarować nią tosty i scones - ciastka maślane serwowane do popołudniowej herbatkiFormę na mufinki nasmaruj masłem i oprósz mąką. Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj zimne masło, posiekaj. Gdy powstanie kaszka, powoli dolewaj zimną wodę. Szybko zagnieć, ulep kulę, włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 2 mm, wytnij kółka i wyłóż nimi dołki formy na mufinki. Ciasto ponakłuwaj widelcem, formę włóż na kolejne 10 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw formę, piecz, aż ciasto zacznie robić się złote (około 10 minut). Wyjmij z piekarnika, obniż temperaturę do 160°C. Wszystkie składniki kremu przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj. Powstałą masą napełnij podpieczone 'muszelki' z kruchego ciasta, ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tylko tak długo, aż zetnie się wierzch kremu. Trwa to około 17 minut, ale wszystko zależy od piekarnika. Wyjmij formę z ciastkami, pozostaw, aby ostygły. Podawaj lekko ciepłe ze świeżymi owocami i porcją bitej śmietany.
Składniki:- 25 dag mielonego mięsa- 2 ziemniaki- 1 cebula- 1 jajko- 2 łyżki natki- 60 ml bulionu- sól- pieprz- 1 łyżeczka chrzanu- 1/4 łyżeczki angielskiej musztardy Ciasto:- 35 dag mąki- 12 dag masła- 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy Sposób przyrządzania:Rybacy i górnicy z Kornwalii zabierali je do pracy. Na każdym paszteciku żona odciskała inicjały męża, aby zaznaczyć, kto jest właścicielem śniadaniaZrób ciasto: palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy powstanie kruszonka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagnieć. Zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki. Przygotuj nadzienie: ziemniaki obierz i drobno pokrój. Posiekaj cebulę i natkę. Składniki dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Wlej bulion, przypraw do smaku solą, pieprzem, gorczycą i chrzanem. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto rozwałkuj do grubości 3 mm. Wykrawaj okrągłe placuszki (np. filiżanką). Na cieście rozkładaj farsz, brzegi posmaruj jajkiem i sklej jak pierogi. Posmaruj resztą jajka, ułóż na blasze. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze około 20 minut.
Składniki:- Przygotuj:- kurczaka o wadze 1.2-1.5 kg- 5-6 cebul- kostkę bulionu drobiowego- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego- pół szklanki śmietany- łyżkę soku z cytryny- mały kawałek (3 cm) korzenia imbiru- 2 łyżeczki curry- 2 ząbki czosnku- 1-2 liście laurowe- 15 dag masła lub olej do smażenia- ewentualnie pół łyżeczki chili. Niezbędne też będą:- rondel z grubym dnem i dopasowaną pokrywką- duża patelnia- deska do krojenia- rondelek- drewniana łyżka- ostry nóż z cienkim czubkiem- praska do czosnku Sposób przyrządzania:1. Umyj kurczaka i osusz go. Zdejmij z niego skórę i oczyść z tłuszczu. Ułóż na desce piersią do góry i przekrój na połówki. Odetnij skrzydełka i przetnij każdą połówkę na dwie części. Teraz wytrybuj ćwiartki, prowadząc nóż jak najbliżej kości. Pokrój mięso na spore kawałki. Możesz też ugotować curry z kurzych piersi, ale zrobione z całej tuszy jest smaczniejsze. Obierz cebule, przetnij na połówki i pokrój w cienkie półplasterki. Obierz korzeń imbiru i drobno posiekaj, wyłuskaj czosnek z łupin. 2. Oryginalne curry smaży się na maśle klarowanym, czyli takim, w którym nie ma łatwo przypalających się szkodliwych zanieczyszczeń. Jeżeli nie lubisz lub nie możesz smażyć na maśle, weź do smażenia olej, a łyżkę masła dodaj do duszenia. Na patelnię wlej masło lub olej, rozgrzej (nie za mocno), włóż cebulę, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu, często mieszając. Gdy cebula stanie się złota, wsyp curry, wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty. Wrzuć kawałki kurczaka i trzymaj na średnim ogniu, aż nabiorą brązowego koloru. Kilka razy zamieszaj, niech się obsmażą ze wszystkich stron. 3. Nalej do garnuszka półtorej szklanki wrzątku i rozpuść w nim kostkę bulionową. Przełóż obsmażone składniki do rondla, wlej bulion, dodaj przecier, wrzuć liść laurowy. Przykryj garnek, postaw na podgrzanej płytce i duś potrawę na minimalnym ogniu. Po ok. 50 min. dodaj śmietanę, wymieszaj, zagotuj i zdejmij garnek z kuchenki. Możesz zamiast śmietaną zaciągnąć je jogurtem lub skondensowanym mlekiem. Jeśli sos wyda ci się nie dość pikantny, dopraw go solą i chili. Ostudzoną potrawę wstaw do lodówki, a następnego dnia podgrzej na płytce. Podaj z długoziarnistym ryżem ugotowanym na sypko i białym winem.
Składniki:- Ciasto:- 30 dag mąki- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- sól- 15 ml wody mineralnej- 200 ml mleka- 1 jajko- 2 łyżki octu oraz:- 1 kg filetów z białej ryby (mintaj- dorsz)- 5 dużych ziemniaków o zwięzłym miąższu- 2 cytryny- olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzania:Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i posól. W mące zrób zagłębienie. Wymieszaj mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewaj mieszaninę do zagłębienia. Drewnianą łyżką mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. Zrób frytki (chips): obierz ziemniaki, pokrój je w słupki. Włóż do miski z zimną wodą. We frytkownicy rozgrzej olej. Frytki osusz papierowym ręcznikiem i smaż porcjami w oleju o temp. 150°C (po 4 minuty). Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miski. Przygotuj ryby: filety pokrój na kawałki, zanurzaj w cieście i wkładaj porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160°C. Smaż po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osącz z tłuszczu. Frytki podsmaż jeszcze raz, tym razem 1-2 minuty w temp. 180°C, aby nabrały złotego koloru. Porcje ryb i frytek zawijaj w gazetę.
Składniki:- 1.8 kg udźca jagnięcego- 4 dag wędzonego boczku- 1 kg ziemniaków- 60 dag marchewek- 25 dag cebuli- 1 pęczek świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku- 2 łyżki oleju- 3-4 szklanki bulionu- sól- pieprz Sposób przyrządzania:Mięso oddziel od kości, pokrój w dużą kostkę. Boczek pokrój w paseczki, ziemniaki i marchewki w grube plasterki, cebule w krążki. Poodrywaj listki tymianku. W brytfannie rozgrzej olej, włóż boczek i wysmaż na chrupko. Wyjmij z brytfanny, na tym samym tłuszczu porcjami smaż mięso. Wyjmij z brytfanny, tłuszcz ze smażenia rozprowadź niedużą ilością bulionu. Warzywa i mięso włóż z powrotem do brytfanny, przypraw solą i pieprzem. Polej resztą bulionu, posyp tymiankiem i skwarkami z boczku. Brytfannę przykryj, ustaw na średnim ogniu i duś 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przypraw do smaku.
Składniki:- 4 steki jagnięce- 2 czubate łyżki drobnego cukru lub cukru pudru- 60 ml octu winnego- 4 łyżeczki posiekanej świeżej mięty i 5 całych gałązek- 10 dag masła- 2 małe posiekane cebule- 35 dag zielonego groszku- 90 ml śmietany tortowej lub kremówki- sól- świeżo mielony pieprz- 150 ml zimnej wody Sposób przyrządzania:Zrób sos miętowy: cukier rozpuść w occie, gotuj 3 minuty. Dodaj posiekaną miętę, odstaw do ostygnięcia. Przygotuj piure: zeszklij cebulę na połowie masła, dodaj groszek, śmietanę i wodę, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotuj 10 minut, aby większość płynu odparowała. Przetrzyj lub zmiksuj, podgrzej i odstaw. Steki jagnięce usmaż (po 6 minut z każdej strony) na pozostałym maśle. Mięso zalej sosem miętowym, podgrzewaj, ciągle mieszając, aż sos zacznie wrzeć. Steki podawaj w sosie z groszkowym piure. Dobrym dodatkiem są młode ziemniaki ugotowane wraz z gałązką mięty.
Składniki:- 1 kurczak średniej wielkości- 1/2 cytryny- 1 marchewka- 1 pęczek natki- 2 gałązki tymianku- kilka listków laurowych- 8 ziaren pieprzu- 1/2 łyżeczki soli Sos:- 1 mała cebula- 1 łyżka masła- 1 łyżka curry- 1 łyżka przecieru pomidorowego- 1/2 szklanki czerwonego wina- 1 listek laurowy- sok z 1 cytryny- 3 łyżeczki dżemu morelowego- 1 słoik (300 ml) majonezu- 1/2 szklanki śmietany tortowej Sposób przyrządzania:Kurczaka umyj i osusz, do środka tuszki włóż pół cytryny. Ułóż w garnku z warzywami, ziołami i pieprzem. Zalej taką ilością wody, aby sięgała do 2/3 kurczaka, posól. Garnek przykryj, gotuj 2 godziny na małym ogniu. Ugotowanego kurczaka włóż do miski, polej przecedzonym wywarem i poczekaj, aż wystygnie. Następnie zdejmij skórkę, mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę. Przygotuj sos: cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj curry, przecier, wino, listek laurowy i sok z cytryny. Gotuj 10minut. Wyjmij listek laurowy, do sosu dodaj dżem, przetrzyj przez sitko i ostudź. Następnie połącz z majonezem i śmietaną, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z kurczakiem. W pałacu Buckingham danie to serwuje się z ryżem. My podaliśmy je z grzankami.
Składniki:- 8 kromek czerstwego białego pieczywa tostowego z okrojoną skórką- 80 dag świeżych malin- jeżyn i czerwonych porzeczek- 2 łyżki cukru- 3 łyżki wody Sposób przyrządzania:Przygotuj szklaną miskę średniej wielkości. Z jednej kromki chleba wytnij krążek o średnicy dna miski, ułóż go na dnie. Pozostałe kromki pokrój na połówki, wyłóż nimi ścianki naczynia. W dużym garnku powoli podgrzewaj owoce, cukier i wodę, delikatnie potrząsając naczyniem, aż owoce puszczą sok. Odlej do filiżanki 3 łyżki soku. Owoce i resztę soku wlej do miski wyłożonej chlebem. Przykryj tostami, przyciśnij talerzykiem i obciąż. Wstaw na noc do lodówki. Aby pudding wyjąć, okrój go wąskim długim nożem przy samych ściankach miski. Odwróć miskę dnem do góry i ostrożnie zdejmij ją z deseru. Polej 3 łyżkami soku i od razu podawaj.
Składniki:- 4 jajka- 2 szklanki mleka- sól- pieprz- 20 dag mąki- 1.5 kg rostbefu (bez kości)- 2 łyżki oleju- 6 łyżek stopionego sklarowanego masła- natka do dekoracji- masło do smażenia Sposób przyrządzania:Zrób pudding: jajka ubij z mlekiem i łyżeczką soli, połącz z mąką. Przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki. Zetnij z mięsa błonki. Rostbef natrzyj solą, pieprzem i olejem, obsmaż na maśle z każdej strony. Ułóż na ruszcie piekarnika, w najgrubsze miejsce wetknij termometr do pieczenia. Włóż mięso do piekarnika, piecz 15 minut w temp. 225°C. Na blachę wlej masło, wsuń do piekarnika pod ruszt z mięsem. Zmniejsz temp. do 200°C. Gdy masło się rozgrzeje, wlej ciasto puddingowe. Piecz 20 minut razem z mięsem. Gdy wetknięty w mięso termometr wskaże 50°C, wyjmij mięso i zawiń w folię aluminiową. Podawaj po 10 minutach z porcjami puddingu (pudding można upiec w formie na mufinki).
Składniki:- 10 jajek- 1 cebula- 50 dag mięsa mielonego- 10 dag tartej bułki- sól- biały pieprz- 1 łyżeczka musztardy- 3-4 łyżki mąki do panierowania- tłuszcz do głębokiego smażenia Sposób przyrządzania:Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz i posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki i 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i musztardą. Jajka obierz, ostudź i oklej masą mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące, następnie w ostatnim roztrzepanym jajku. Na koniec otocz je w tartej bułce. Rozgrzej tłuszcz we frytkownicy. Gdy osiągnie 180°C, ostrożnie wkładaj jajka i smaż na złoty kolor (po 6-8 minut). Osącz na papierowym ręczniku i ostudź. Podawaj z sałatką z porów lub selera.
Składniki:- 50 dag ziemniaków- 1 szklanka gorącego mleka- 1 łyżeczka soli- 1 cebula- 30 dag mięsa mielonego- 5 łyżek masła- 2 łyżki mąki- 1 szklanka bulionu- po 1 łyżeczce koncentratu pomidorowego i musztardy- 1 łyżka masła- pęczek natki Sposób przyrządzania:Ziemniaki obierz, zalej wrzącą wodą, gotuj 20 minut. Odcedź, wodę pozostaw. Ziemniaki utłucz, dodaj gorące mleko i ewentualnie nieco wody. Utrzyj mikserem z łyżką masła i solą na puszystą masę. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj mielone mięso, smaż razem jeszcze przez chwilę. Możesz dodać trochę świeżej mięty, aby danie miało bardziej ?angielski? smak. Przygotuj sos: rozgrzej półtorej łyżki masła, oprósz mąką i zasmaż. Wlej bulion, mieszając zagotuj. Przypraw koncentratem i musztardą. Mięso przełóż do żaroodpornej formy. Polej sosem, na wierzchu rozsmaruj ziemniaki, posyp resztą masła startego na wiórki. Piecz 20-30 minut w temp. 225°C. Posyp posiekaną natką i od razu podawaj.
Składniki:- 4 jajka- 10 dag cukru- 1 szczypta soli- 1/2 cytryny- 7 dag mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przyrządzania:Podgrzej piekarnik do 200°C. Wyciśnij cytrynę i zetrzyj skórkę. Oddziel białka od żółtek. Ubij energicznie żółtka na kogel mogel, aż otrzymasz białą puszystą masę. Posól i dodaj skórkę cytrynową. Ponownie ubij. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj ją do ubitych żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je powoli, drewnianą szpatułką do żółtkowej masy. Pamiętaj: nigdy na odwrót! Posmaruj okragłą foremkę masłem, wlej do niej ciasto i piecz przez 45 minut.
Składniki:- 1 kg rumsztyku lub wołowiny na gulasz- 50 dag nerek wołowych- mąka- sól- pieprz- olej do smażenia- 50 dag grzybów- 1 cebula- 1 szklanka piwa- 600 ml bulionu wołowego- 50 dag ciasta francuskiego- 1 jajko Sposób przyrządzania:Niegdyś w skład tego dania wchodziły ostrygi, a nie grzyby. Podobno były tańsze i łatwiej dostępne Usuń tłuszcz z mięsa i nerek, wszystko pokrój w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm. Oprósz mąką, solą i pieprzem, mocno obsmaż na oleju i wyjmij na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Wymieszaj ją z mięsem. Na pozostały w rondlu tłuszcz wrzuć grzyby pokrojone w plasterki. Gdy się przysmażą, połącz je z mięsem i cebulą, wlej piwo i bulion. Szybko wymieszaj, aby nic nie przywarło do dna rondla. Rondel przykryj, wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe danie przełóż do okrągłej formy na tartę, pozostaw, aby ostygło. Ciasto rozmroź i rozwałkuj, wytnij koło i nakryj nim formę z mięsem. Z resztek ciasta zrób dekoracje. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut w temp. 220°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze 20 minut.
Składniki:- 1 szklanka pokruszonych biszkoptów- 2 łyżki słodkiego wina- sherry lub likieru wiśniowego- 1/3 szklanki śmietany kremówki- 3 szklanki mleka- 1 torebka budyniu waniliowego- 1 szklanka truskawek (pokrojonych w plasterki)- 3 łyżki brązowego cukru Sposób przyrządzania:Budyń ugotuj w 3 szklankach mleka. Pozostaw, aby ostygł (przykryj folią, inaczej na powierzchni utworzy się kożuch). Biszkopty wsyp do żaroodpornych foremek, skrop alkoholem. W piekarniku rozgrzej tylko grill. br>Ubij śmietanę, połącz z ostudzonym budyniem i truskawkami. Masą napełnij foremki, posyp po wierzchu cukrem. Zapiekaj 5 minut, aż utworzy się karmel. Deser wstaw do lodówki, podawaj po schłodzeniu. Anglicy często przyrządzają triffle z dodatkiem kremu lemon curd (przepis obok).
Składniki:- Ciasto:- 2 szklanki mąki- 15 dag zimnego masła- 2-3 łyżki lodowatej wodyFarsz:- po 30 dag ziemniaków zwykłych i słodkich (obranych i pokrojonych w grubą kostkę)- 30 dag bakłażana pokrojonego w plastry- 4 duże pieczarki pokrojone na ćwiartki- 1 czerwona papryka- 2 cukinie- 2 łyżki oliwy- 2 łyżki posiekanego rozmarynu- 30 dag ricotty- 3/4 szklanki tartego sera cheddar- 1/3 szklanki tartego parmezanu- sól- pieprz do smaku Sposób przyrządzania:Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z posiekanym masłem i rozetrzyj palcami tak, aby powstała kruszonka. Dodaj wodę i szybko zagnieć (ciasto nie może rozgrzać się od rąk). Zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nim formę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Pokrojone warzywa wyłóż na blachę, skrop je oliwą, posyp solą i rozmarynem. Piecz około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i lekko wystudź. Dno paja posmaruj ricottą, na to wyłóż przygotowane warzywa. Posyp startym cheddarem i parmezanem, zapiekaj 35 minut, aż zobaczysz, że brzegi ciasta robią się złociste
bartoszkula