Tort węgierski.doc

(22 KB) Pobierz
Tort węgierski

Tort węgierski

 

BISZKOPT:

·            - 6 jajek,

·            - pół szklanki cukru,

·            - szklanka mąki,

·            - 6 łyżek kakao,

·            - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy;

KREM:

·            - kostka masła,

·            - szklanka cukru,

·            - 2 jajka,

·            - 2 łyżki kakao,

·            - 2 łyżki koniaku;

POLEWA:

·            - 2 łyżki masła,

·            - tabliczka czekolady deserowej;

DODATKOWO:

·            - 3/4 szklanki mocnej słodkiej herbaty + 2 łyżki rumu (albo wiśniówka bez herbaty w wersji dla dorosłych),

·            - ok. pół szklanki wydrylowanych wiśni z alkoholu (mogą być ze spirytusu, z likieru itp.),

·            - 2 łyżki wiórków kokosowych albo zestrugane wiórki białej czekolady itp. do dekoracji.

 

Sposób wykonania:

Upiec ciasto: Jajka ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok.  30 minut w temp.180C (sprawdzać patyczkiem). Ostudzić biszkopt i przekroić na trzy.

 

Kiedy biszkopt prawie ostygł, przygotować krem: Jajka ubić z cukrem na parze. Pod koniec ubijania dodać kakao i koniak, ostudzić. Masło ucierać, dodając po trochu schłodzone jajka z cukrem.

 

Pierwszy krążek biszkoptu położyć na jakiś ładny płaski talerz, nasączyć herbatą wymieszaną z rumem, albo wiśniowką, i posmarować kremem.

Na kremie ułożyć połowę wiśni, lekko je powciskać w krem.

Potem następny krążek, nasączyć, położyć krem i drugą połowę wiśni, wreszcie trzeci krążek. (Można wszystkie wiśnie ułożyć tylko na jednym z krążków, jak kto woli).

Wierzch i boki tortu też posmarować kremem. Wstawić tort na godzinę do lodówki (można go przykryć, żeby nie przeszedł lodówkowym zapachem).

 

Czekoladę rozpuścić w garnuszku na parze, dodać masło i wymieszać.

 

Polać tort, posypać strugami białej czekolady lub wiórkami kokosowymi i udekorować.

Podawać schłodzony.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin