Czekoladowy sernik marmurkowy Składniki: Spód: 175 g herbatników typu Petit Beurre 100 g rozpuszczonego masła Nadzienie serowe: 150 g gorzkiej czekolady, pokrojonej w kostkę 700 g sera śmietankowego o zawartości 30 % tłuszczu, pokojowej temperatury 1 szklanka cukru 1/8 łyżeczki soli 3 jajka 1 szklanka ( 250 ml) gęstej śmietany 1 łyżka esencji waniliowej Wykonanie: Herbatniki zemleć, dodać masło, wymieszać; uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm, uprzednio posmarowanej masłem. Wstawić tortownicę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Wymieszać ser do uzyskania jednolotej konsystencji, dodać cukier, sól, ubić na gładką masę, a następnie dodać po jednym jajku, ubić na małych obrotach miksera. Dodać śmietanę i esencję waniliową. Wymieszać na gładką masę. Około póltorej szklanki masy odłożyć do drugiej miski. Dodawać porcjami rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Wyjąć formę z lodówki, wlać białą masę serową. Łyżką nakładać masę czekoladową. Trzonkiem łyżki utworzyć "marmurek". Piec 1 godzinę i 15 minut. Ciasto jest gotowe, gdy w środkowej części nie jest całkowicie zestalone i lekko drży przy poruszaniu tortownicą. Wyłaczyć piekarnik, zostawić do ostudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystygnięciu przykryć folią i włożyć na noc do lodówki. Przepis podała na Izbushce Ilara na podstawie przepisu Roni Wenecja: http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=284&page=11 Mój serniczek: Robiłam go z serka śmietankowego Delfiko i śmietany "osiemnastki". Dałam tylko 10 dag czekolady, a i tak wyszedł baaaardzo czekoladowy. Piekłam 55 minut metodą gazetową w 160 stopniach C. Na spód dałam pokruszone czekoladowe ciasteczka Digestive, wymieszane z masłem. Masy serowej nie ubijałam, tylko wymieszałam do połączenia składników. Odłożoną białą masę dodawałam porcjami do czekolady, a nie odwrotnie ( łatwiej mieszać). Smak serniczka jest baaardzo czekoladowy i baaardzo kremowy. Polecam wielbicielom czekolady.
rreenegat