KREMÓWKA-CIACHO Z DWU KRUCHYCH PLACKÓW I KREMIKU BUDYNIOWEGO.rtf

(1 KB) Pobierz

KREMÓWKA-CIACHO Z DWU KRUCHYCH PLACKÓW I KREMIKU BUDYNIOWEGO:Składniki na ciasto:

*2 szklanki mąki

*1 kostka margaryny

*4 dag drożdży świeżych

*4 łyżki śmietany 18%

 

Mąkę przesiać na stolnicę  i posiekać z margaryną. Dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie i dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować jesli się da na wielkość formy (23x33 cm). Ja nie wałkowałam, po prostu wykleiłam spód formy ciastem (oczywiście wcześniej wyłożyłam formę papierem do pieczenia).

Piec osobno w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut na złoty kolor. Placki są kruche, więc należy uważać przy wyjmowaniu z formy. Ja wyciągałam razem z papierem do pieczenia.

 

Składniki na krem:

*2 szklanki mleka

*1 szklanka cukru

*cukier waniliowy

*3 żółtka

*3 łyżki mąki pszennej

*3 łyżki mąki ziemniaczanej

*3/4 kostki masła

 

Obydwie mąki, żółtka oraz 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać zmiksowaną masę, chwilę gotować mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo letni budyń.

Tak przygotowanym kremem przełożyć placki i posypać cukrem pudrem. Ja posypałam wiórkami kokosowymi. :

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin