KREMÓWKA-CIACHO Z DWU KRUCHYCH PLACKÓW I KREMIKU BUDYNIOWEGO:Składniki na ciasto:
*2 szklanki mąki
*1 kostka margaryny
*4 dag drożdży świeżych
*4 łyżki śmietany 18%
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną. Dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie i dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować jesli się da na wielkość formy (23x33 cm). Ja nie wałkowałam, po prostu wykleiłam spód formy ciastem (oczywiście wcześniej wyłożyłam formę papierem do pieczenia).
Piec osobno w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut na złoty kolor. Placki są kruche, więc należy uważać przy wyjmowaniu z formy. Ja wyciągałam razem z papierem do pieczenia.
Składniki na krem:
*2 szklanki mleka
*1 szklanka cukru
*cukier waniliowy
*3 żółtka
*3 łyżki mąki pszennej
*3 łyżki mąki ziemniaczanej
*3/4 kostki masła
Obydwie mąki, żółtka oraz 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać zmiksowaną masę, chwilę gotować mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch dodając stopniowo letni budyń.
Tak przygotowanym kremem przełożyć placki i posypać cukrem pudrem. Ja posypałam wiórkami kokosowymi. :
rreenegat