Sałatka wiosenna.rtf

(6 KB) Pobierz
Sa³atka wiosenna

Sałatka wiosenna

 

Składniki:

4 jaja ugotowane na twardo

zielony ogórek

po pęczku rzodkiewek i szczypiorku

sos:

2 łki Majonezu sałatkowego WINIARY

szklanka jogurtu lub kefiru

łka soku z cytryny

3 łki posiekanej zielonej rzeżuchy

cukier

l

pieprz

 

Zanim przystąpisz do krojenia składników sałatki, przygotuj sos. Wymieszaj dokładnie jogurt z majonezem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą cukru, po czym odstaw do schłodzenia.

 

Ogórek pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj, a rzodkiewki pokrój w plasterki. Trzy jaja pokrój w równe plastry. W salaterce układaj warstwami: jaja, rzodkiewki, ogórek, przesypując składniki szczypiorkiem. Na koniec polej wszystko uprzednio przygotowanym sosem, delikatnie wymieszaj i posyp rzeżuchą.

 

Przed podaniem udekoruj sałatkę ćwiartkami jaja i połówkami rzodkiewek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin