Sałata z owocami
Składniki:
główka zielonej sałaty
2 pomidory
2 jabłka
2 pomarańcze
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sok z cytryny
posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra
sos:
2 łyżki oliwy
pojemnik kefiru
łyżeczka miodu
Sałatę opłucz, osusz, porozdzielaj na liście, a następnie porwij na kawałki. Pomidory sparz i po zdjęciu skórki pokrój w kostkę. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach, po czym skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Obrane pomarańcze podziel na cząstki (starannie usuń białe błonki!), a potem dość drobno pokrój.
Teraz przygotuj sos: wymieszaj kefir z miodem i oliwą.
Bezpośrednio przed podaniem dokładnie wymieszaj w salaterce sałatę, owoce, orzechy i pomidory, polej sosem, posyp natką pietruszki (posiekaną kolendrą).
rreenegat