Żywienie dzieci ciężko chorych.docx

(15 KB) Pobierz

Dietetyka pediatryczna26.11.2010r.semestr V

Żywienie dzieci ciężko chorych

 

ASPEN – Amerykańskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego

 

W stanach chorobowych, gdzie zazwyczaj stosowano żywienie pozajelitowe, należy rozważyć czy istnieje szansa na prowadzenie żywienia dojelitowego np. rozległe resekcje jelit, choroby zapalne jelit, zapalenie trzustki, choroby zapalne jelit, przetoki przewodu pokarmowego.

 

Po 2 – 3 tygodniach braku stymulacji kosmków jelitowych przez pokarm ulegają one przebudowaniu czyli atrofii.

 

Żywienie dojelitowe

 

Aspekty zdrowotne:

- mało inwazyjny dostęp do przewodu pokarmowego

- naturalne trawienie i wchłanianie

- samoistna regulacja ilości wchłanianych ze światła jelita składników odżywczych

- stymulacja funkcji przewodu pokarmowego wydzielania hormonów APUD, zapewnienie odżywienia enterocytów (komórek jelita cienkiego), zapobieganie zanikowi erytrocytów w wyniku głodzenia, zapobieganie translokacji bakteryjnej

 

Aspekty ekonomiczne:

- mniejsze wydatki na osobę/dzień bo:

·         Tańszy sprzęt do podaży pokarmów

·         Mniej powikłań

·         Mniejsze koszty leczenia powikłań

 

Powikłania

- septyczne: zachłystowe zapalenie płuc, zapalenie zatok, przełyku

- metaboliczne: niedostateczna podaż lub wchłanianie wody, elektrolitów, składników odżywczych i pierwiastków śladowych, witamin

- inne powikłania; biegunki, nudności, bóle brzucha

 

Powikłania mechaniczne (za pomocą cewników)

- uszkodzenie śluzówki dróg oddechowych i gardła

- krwawienie z błony śluzowej nosa

- zapętlenie, zatkanie zgłębnika dożołądkowego

 

Żywienie pozajelitowe

Przewód pokarmowy nie jest wykorzystywany, może być stosowane niezależnie od motoryki przewodu pokarmowego. Dobrze zbilansowany dostarcza odpowiednia ilość składników odżywczych.

 

Wybierając sposób żywienia należy:

- ocenić czy funkcjonuje przewód pokarmowy

- ocenić aktualny stan odżywienia dziecka

- ocenić wcześniejsze niedobory składników odżywczych lub ryzyko ich wystąpienia

Zalecenie wyboru sposoby odżywienia musi uwzględniać:

- zapotrzebowania pacjenta

- możliwość zaspokojenia tego zapotrzebowania dietą naturalną

 

Naturalna droga przewodu pokarmowego

- zapotrzebowanie pacjenta wymaga suplementacja diety naturalnej

 

Dieta naturalna uzupełniona preparatami płynnymi lub w proszku kompletnymi lub niekompletnymi.

Żywienie doustne prowadzone wyłącznie dietami przemysłowymi np. NUTRIDRINK, DIASIP

Żywienie droga przewodu pokarmowego przez zgłębnik np. Nutrii

 

Wskazania do intensyfikacji żywienia dojelitowego

Chirurgia:

- resekcja jelita

- operacje chirurgii szczękowo – twarzowej utrudniające przyjmowanie pokarmów drogą doustną.

 

OITDz ( Oddział Intensywnej Terapii Dziecięcej)

- ciężkie urazy wielonarządowe

- ostre zapalenie trzustki

- choroba oparzeniowa

- niewydolność oddechowa – pacjenci wentylowani mechanicznie

 

Onkologia

- wyniszczenie nowotworowe

- nowotwory głowy, szyi, przełyku z zaburzeniami połykania

- radio i chemioterapia

 

Gastroenterologia

- zespoły złego wchłaniania

- zapalenie trzustki

- niewydolność wątroby

- choroby zapalenia przewodu pokarmowego (choroba Cohna)

 

Neurologia:

- porażenia i niedowłady

- zaburzenia połykania o podłożu neurologicznym

- urazy czaszkowo – mózgowe

- udary mózgowe

 

Więcej powikłań – wynik złego odżywiania pacjentów

- zakażenia ran

- rozejście się zespoleń

- ropnie wewnątrzbrzuszne

- zapalenie płuc

- dłuższy pobyt w szpitalu

- wyższe całkowite koszty leczenia

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin