Alergie pokarmowe.docx

(17 KB) Pobierz

Dietetyka pediatryczna              01.10.2010r.semestr V

ALERGIE POKARMOWE

Niepożądane reakcje pokarmowe:
-Toksyczne:
              - egzogenne lub endogenne toksyny
              - trucizny powstałe podczas przetwarzania żywności
- Nietoksyczne:
              - alergia pokarmowa
              - nietolerancja pokarmowa
              - pseudoalergia pokarmowa – zaburzenia gastryczne

Alergia pokarmowa – rozwija się w przebiegu nadwrażliwości na niezdegradowane alergeny pokarmowe, kontaktujące się z niedojrzałą morfologicznie i czynnościowo błoną śluzową przewodu pokarmowego. Występuje u 2 – 8% dzieci.

To występowanie dolegliwości oraz zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego lub ogólnoustrojowych w wyniku uaktywnienia się mechanizmów immunologicznych reakcji na alergeny.

Czynniki sprzyjające:
- czynniki dziedziczne:
              - choroby alergiczne u rodziców
- czynniki środowiskowe:
              - nieprawidłowa dieta (wczesne karmienie mlekiem krowim, wprowadzenie glutenu)
- czynniki wspomagające
              - zaburzenia odporności
              - niedojrzałość i infekcje przewodu pokarmowego
              - nabyte defekty enzymatyczne

Alergie IgE – zależne:
- przewód pokarmowy:
              - zespół objawów alergicznych ze strony jamy ustnej, przełyku i jelit
              - żołądkowo-jelitowa reakcja anafilaktyczna
- skóra:
              - pokrzywka, wysypki i rumienie
              - obrzęk naczynioworuchowy
- układ oddechowy:
              - ostry nieżyt błony śluzowej nosa i spojówek
              - skurcz oskrzeli
- uogólnione:
              - wstrząs anafilaktyczny

Czas wystąpienia raekcji alergicznej – natychmiastowe < 2h.

Niektóre reakcje mogą mieć mechanizm IgE zależny i IgE niezależny, wtedy czas wystąpienia reakcji alergicznej jest zmienny. IgE niezależne-reakcja rozwija się do kilku dni.

Objawy anafilaksji:
- gwałtowne nudności, ból brzucha, wymioty i/lub biegunka

- objawy anafilaksji z innych narządów

Objawy anafilaksji wywołane przez alergeny pokarmowe mogą zakończyć się śmiercią.

Uogólniona reakcja anafilaktyczna wymagać może w 1/2 - 1/3 przypadków leczenia w OITDz. Objawy często występują wcześniej, lecz o mniejszym nasileniu. Chorzy to głównie młodzież i młodzi dorośli.

Typ (IV) komórkowy reakcji pokarmowej – występuje w obecności zaktywowanych limfocytów T w błonie śluzowej przewodu pokarmowego oraz komórek pamięci immunologicznej dla alergenow pokarmowych.

Alergie komórkowo – zależne:
- przewód pokarmowy:
              - zapalenie jelit: cienkiego, grubego, odbytnicy
              - enteropatia wywołana przez pokarm
- skóra:
              - atopowe zapalenie skóry
              - opryszczkowe zapalenie skóry
- układ oddechowy:
              - hemosyderoza wywołana przez pokarm

Eozynofilowy naciek błony śluzowej całego przewodu pokarmowego:
- eozynofilowe zapalenie przełyku
- eozynofilowe zapalenie żołądka i jelit
Objawy:
- refluks żołądkowo-przełykowy
- wydłużenie brodawek
- brak cech rasculitis (zapalenie naczyń)
- u ok. 50% eozynofilia obwodowa

U niemowląt objawy zwężenia odźwiernika ze zwężeniem drogi odpływu (histologicznie-naciek z eozynofilów), w wyniku tych zmian występują po posiłkowe chlustające wymioty.             
Objawy:
- spadek masy ciała             
- brak przyrostu masy ciała             

Eozynowe zapalenie jelita cienkiego i/lub okrężnicy wywołane pokarmem (Enterocolitis) występuje u dzieci:             
- powyżej 3 miesiąca życia po wprowadzeniu do diety mieszanek mlecznych lub sojowych             
- u starszych w wyniku uczulenia na ziarna zbóż, skorupiaki i mięczaki             
Objawy:
- chlustające wymioty w 1-3h po posiłku             
- biegunka

Enteropatia wywołana pokarmem:             
- Obraz histopatologiczny – nieciągły zanik kosmków, któremu towarzyszy naciek limfocytarny z nielicznymi eozynofilami             
- Obraz kliniczny – u 80% łagodna (umiarkowana biegunka) steatrrohea (tłuszczowy stolec) w pierwszych miesiącach życia; słaby przyrost masy ciała

Kontaktowe zapalenie skóry u osób pracujących w przetwórstwie surowych ryb lub skorupiaków, mięsa i jaj.             
Objawy:
- dermatitis herpetiformis – wysypka zlokalizowana na powierzchni wyprostowanych kończyn, nad stawami i na pośladkach             
Postępowanie dietetyczne:             
- eliminacja z pożywienia alergenu na 8 tygodni – ustąpienie objawów klinicznych             
- po ok. 12 tygodniach – normalizują się zmiany histopatologiczne             
- test prowokacyjny wywołuje objawy wcześniej obserwowane

Alergia pokarmowa mieszana – występuje atopowe zapalnie skóry (manifestacja skórna), w 30-60% alergia pokarmowa. Zaczyna się zazwyczaj w okresie niemowlęcym.             
Objawy:
- typowe rozmieszczenie zmian             
- silny świąd             
Przewlekły przebieg z zaostrzeniami: alergenowi swoiste IgE związane z komórkami Largenhansa odgrywają rolę nietradycyjnych receptorów.

Częstość alergii pokarmowych:             
- niemowlęta > 6%             
- dzieci powyżej 3 lat < 4%             
- w całej populacji ok. 4%

Alergie pokarmowe to najczęstsza przyczyna reakcji anafilaktycznych.

Najczęstsze alergeny u dzieci:             
- białka mleka krowiego:             
              - β-laktoglobulina             
              - α-laktoglobulina             
              - kazeina             
- białko jaja             
- soja             
- orzechy             
- ryby             
- mąki

Rozpoznawanie alergii pokarmowych: ustalenie związku pomiędzy spożyciem określonego produktu, a wystąpieniem objawów ze strony przewodu pokarmowego lub objawów ogólnoustrojowych.

Po przeprowadzeniu prób prowokacji wywiad:             
- rodzaj pokarmu wywołującego objaw             
- czas pomiędzy spożyciem a objawami             
- kiedy obserwowano ostatnią reakcję             
- czy wcześniej występowały objawy             
Ostateczne rozpoznanie można postawić po przeprowadzeniu podwójnie ślepej próby kontrolowanej placebo.

Profilaktyka alergii pokarmowych:             
Pierwotna:             
- zapobieganie chorobom alergicznym wśród dzieci predysponowanych do atopi             
- opóźnienie kontaktu dziecka z potencjalnie alergizującym pokarmem             
- karmienie piersią co najmniej do 5 miesiąca             
- stosowanie mieszanek hipoalergicznych             
- nie stosowanie produktów opartych na soi             
- profilaktyka 12 miesięczna             
Wtórna:             
- zmniejszenie lub eliminowanie wystąpienia alergii             
Ciąża i laktacja:             
- dieta eliminacyjna             
- unikanie pokarmów alergizujących (Rygorystyczna dieta może doprowadzi do niedożywienia płodu!)

Hydrolizaty białka – produkty rozkłady w procesie hydrolizy enzymatycznej długołańcuchowych białek zwierzęcych na mniejsze fragmenty, a nawet elementarne aminokwasy.

Homogenaty mięsne – przygotowywane są z mięsa kury, indyka lub królika, na wywarze z jarzyn oraz dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju ze słonecznika, fruktozy lub polimerów glukozy. Stosowane przy braku poprawy po dietach eliminacyjnych lub nietolerancji mieszanek mleko zastępczych.

Leczenie alergii pokarmowych:             
- ścisła eliminacja alergenu             
- edukacja:             
              - informowanie o zawartości alergenu w produkcie             
              - rozpoznawanie objawów alergii             
              - postępowanie w reakcji anafilaktycznej             
              - czytanie etykiet             
Wywołana białkiem mleka krowiego (kazeina):             
- hydrolizaty o Wysokiem stopniu hydrolizy             
- mieszanki zawierające wolne aminokwasy             
Nie należy stosować mleka innych zwierząt, np. koziego ponieważ występują częste reakcje krzyżowe. Preparaty sojowe stosujemy u dzieci powyżej 6 miesiąca życia i tylko w reakcjach IgE-zależnych, gdy wynik próby prowokacji soi jest ujemny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin