Ptasie mleczko
foto: Masterfile/EN
Porcja: 272 kcal,
Przygotowanie: 55 minut,
Na 10 porcji
● 2 łyżki herbaty ● 2 szklanki śmietanki (12%)● 3 żółtka ● jajko ● 3 łyżki cukru● sok z 1 pomarańczy● 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej● 200 g malin i jeżyn ● masło do formy- Herbatę zalać wrzącą śmietanką, przykryć, odstawić. Żółtka i jajko ubić z cukrem. Połączyć z przecedzonym naparem i sokiem. 1/2 szklanki mleczka odstawić. Resztę wlać do natłuszczonej formy i piec w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Ostudzić.- Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody. Wymieszać z resztą mleczka. Mieszaniną polać deser. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podawać z owocami.
Atena80