Składniki:
10 gotowych ptysiów z cukierni,
500 g pieczarek,
5 suszonych grzybów,
2 średnie cebule,
1 łyżeczka soku z cytryny,
5 łyżek gęstej śmietany,
1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka vegety,
1 łyżka masła,
pieprz.
Wykonanie:
Suszone grzyby gotujemy w szklance wody z dodatkiem vegety, zielem angielskim i liściem laurowym. Pieczarki i cebule kroimy w grubą kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle aż z pieczarek wyparuje sos.
Wtedy dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, wlewamy wodę w której się gotowały, pieprz, sok cytrynowy i, jeśli trzeba, trochę soli.
Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wlewamy śmietanę, a jeśli sos jest zbyt rzadki zaprawiamy go łyżeczką mąki rozprowadzonej 2 łyżkami wody.
Ptysie tniemy na 2/3 wysokości, wyjmujemy ostrożnie ze środka ciasto.
Ciastka napełniamy farszem pieczarkowym, przykrywamy czapeczką i podgrzewamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 5-7 minut.
Mimi101074