Ptysie do barszczu .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

10 gotowych ptysiów z cukierni,

 

500 g pieczarek,

 

5 suszonych grzybów,

 

2 średnie cebule,

 

1 łyżeczka soku z cytryny,

 

5 łyżek gęstej śmietany,

 

1 liść laurowy,

 

2 ziarna ziela angielskiego,

 

1 łyżeczka vegety,

 

1 łyżka masła,

 

pieprz.

 

Wykonanie:

 

Suszone grzyby gotujemy w szklance wody z dodatkiem vegety, zielem angielskim i liściem laurowym. Pieczarki i cebule kroimy w grubą kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle aż z pieczarek wyparuje sos.

 

Wtedy dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, wlewamy wodę w której się gotowały, pieprz, sok cytrynowy i, jeśli trzeba, trochę soli.

 

Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wlewamy śmietanę, a jeśli sos jest zbyt rzadki zaprawiamy go łyżeczką mąki rozprowadzonej 2 łyżkami wody.

 

Ptysie tniemy na 2/3 wysokości, wyjmujemy ostrożnie ze środka ciasto.

 

Ciastka napełniamy farszem pieczarkowym, przykrywamy czapeczką i podgrzewamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 5-7 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin