Ciasto na naleśniki:
· 1 szklanka mleka
· 1 szklanka wody gazowanej
· 1 jajko
· 20 dag mąki
· szczypta soli
Wszystkie składniki dobrze mieszamy i smażymy cienkie naleśniki.
Składniki farszu:
· 1 kg kapusty białej
· 1 kg pieczarek
· 2 duże cebule
· 2 jajka
· sól, pieprz
· 10 dag margaryny
Panierka:
· 3-4 jajka
· bułka tarta
· olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości. Na rozpuszczony tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Opłukane i pokrojone pieczarki wrzucamy do cebuli. Smażymy do odparowania wody. Kapustę po ugotowaniu cedzimy i dobrze wyciskamy na cedzaku. Przepuszczamy przez maszynkę razem z grzybami. Dodajemy jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniki układamy trochę farszu, zakładamy boki do środka i zwijamy w rulon. Panierujemy i smażymy na złoty kolor.
Mimi101074