Kakaowa rolada z malinami.doc

(429 KB) Pobierz
Kakaowa rolada z malinami

Kakaowa rolada z malinami

 

Składniki:

3 jajka
30 g cukru pudru
30 g drobnego cukru kryształu
30 g mąki tortowej
2 łyżki dobrego, ciemnego kakao
Szklanka śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
cukier puder do posypania
kubek malin

 

 

Wykonanie:

 

Piekarnik nagrzać do 200 ° C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.
Jajka i cukier puder ubijamy mikserem .
Kakao wymieszać z mąką i delikatnie połączyć z masą jajeczną
Wylać na natłuszczony papier i lekko wyrównać łopatką. Piec 12 minut.
W tym czasie na stolnicy rozłożyć czystą ściereczkę, na niej położyć arkusz papieru do pieczenia, który należy posypać miałkim cukrem. Następnie położyć na nim upieczone, jeszcze ciepłe ciasto, oderwać delikatnie papier, na którym się piekło i ostrożnie zwinąć ciasto razem z posypanym cukrem arkuszem prostopadle do krótszego boku.
Odstawić na 5 minut, by ostygło.
W tym czasie ubić śmietanę z łyżką cukru pudru. Rozwinąć ciasto, posmarować bitą śmietaną, posypać malinami i ponownie zwinąć, tym razem bez papieru. Gotową roladę zawijamy w papier i ściereczkę i odkładamy do lodówki do schłodzenia na 30-60 minut.
Po schłodzeniu kroimy na porcje i podajemy z malinami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin