Kotta pilafi.doc

(145 KB) Pobierz
Kotta pilafi

Kotta pilafi

składniki

·         70 dag kurczaka,

·         duża cebula,

·         3 łyżki masła,

·         łyżka oleju,

·         10 dag długo ziarnistego ryżu,

·         2-3 pomidory,

·         łyżka koncentratu pomidorowego,

·         2 kostki bulionowe z drobiu,

·         1-2 łyżeczki cynamonu,

·         półtorej łyżeczki soli,

·         pieprz.

                                  

 

Sposób przygotowania

  1. Z kurczaka zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Cebulę drobno posiekać, z pomidorów zdjąć skórkę i pokroić na ćwiartki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i mięso. Smażyć na średnim ogniu 3-4 min, często mieszając. Dodać umyty ryż i smażyć - już na mniejszym ogniu - aż ryż wchłonie tłuszcz. Włożyć pomidory, rozkruszone kostki bulionowe, wlać 2 szklanki wody, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, dodać cynamon, postawić garnek na płytkę i gotować na małym ogniu przez 20 min, uważając, by ryż się nie rozgotował.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin