Bukiet pełnoziarnisty w pekińskiej otoczce z makaronem.doc

(124 KB) Pobierz
Bukiet pełnoziarnisty w pekińskiej otoczce

Bukiet pełnoziarnisty w pekińskiej otoczce.

składniki

·         400 g makaronu świderki pełnoziarniste

·         500 g piersi z kurczaka

·         1 kapusta pekińska mała

·         1 por kilka listków

·         1 cebula

·         2 ząbki czosnku

·         1 papryka czerwona peperoni

·         1 mała puszka pomidor

·         1 łyżka oliwa z oliwek

·         1 łyżka masło ekstra

·         1 łyżeczka oregano

·         1 pieprz ziołowy do smaku

·         1 łyżeczka papryka czerwona słodka w proszku

·         1 szczypta sól biała

·         pieprz czarny do smaku

·         2 łyżki sosu sojowego

·         1 łyżka octu balsamicznego

·         ok 50 g parmezanu

·         nać pietruszki

·         bazylia listki

Sposób przygotowania

1.      Piersi kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój na cieniutkie plastry.

2.      Skrop sosem sojowym (jasnym) i odrobiną octu balsamicznego, wymieszaj

3.      Odstaw na 15 minut.

4.      Oczyść, umyj i osusz liście kapusty pekińskiej.

5.      Odłóż 6 zewnętrznych, przekrój je na pół- wzdłuż nerwu liściowego i odstaw.

6.      Resztę posiekaj drobniutko.

7.      Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj 1 łyżkę masła i poszatkowaną cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek ( 2 ząbki) i mięso. Ciągle mieszając obsmaż mięso ze wszystkich stron, dodaj paprykę w proszku, a Po chwili pokrojone w kosteczkę pomidory z puszki wraz z sokiem oraz pokrojony drobno środek kapusty pekińskiej. Dodaj 1 łyżeczkę oregano (suszone ), posiekany miąższ ostrej papryczki, dopraw solą i pieprzem (czarnym i ziołowym).

8.      Duś mięso z dodatkami na wolnym ogniu, aż część wody odparuje i sos się zagęści. Ugotuj makaron z pełnego ziarna - świderki, wg przepisu na opakowaniu (ok 10 min.);

9.      Kiedy makaron już dochodzi, a sos z mięsem na patelni już jest gęsty - do patelni z mięsem dodaj posiekaną natkę z pietruszki i bazylię, wymieszaj, dopraw ostatecznie solą i pieprzem, zestaw z ognia. W międzyczasie zanurz we wrzątku listki pora (na ok 3 min), spłucz w zimnej wodzie i zrób z nich wstążeczki do wiązania.

10.  Każdą połówkę kapusty zwiń w szeroki otok i zwiąż paseczkiem pora. Ułóż po 3 takie otoczki na talerzu, do środka każdej włóż po jednej łyżce sosu z kawałeczkiem mięsa, następnie makaron , a na górę znowu kawałeczki mięsa z sosem.

11.  Posyp wszystko obficie parmezanem, udekoruj listkami bazylii.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin