· 400 g makaronu świderki pełnoziarniste
· 500 g piersi z kurczaka
· 1 kapusta pekińska mała
· 1 por kilka listków
· 1 cebula
· 2 ząbki czosnku
· 1 papryka czerwona peperoni
· 1 mała puszka pomidor
· 1 łyżka oliwa z oliwek
· 1 łyżka masło ekstra
· 1 łyżeczka oregano
· 1 pieprz ziołowy do smaku
· 1 łyżeczka papryka czerwona słodka w proszku
· 1 szczypta sól biała
· pieprz czarny do smaku
· 2 łyżki sosu sojowego
· 1 łyżka octu balsamicznego
· ok 50 g parmezanu
· nać pietruszki
· bazylia listki
1. Piersi kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój na cieniutkie plastry.
2. Skrop sosem sojowym (jasnym) i odrobiną octu balsamicznego, wymieszaj
3. Odstaw na 15 minut.
4. Oczyść, umyj i osusz liście kapusty pekińskiej.
5. Odłóż 6 zewnętrznych, przekrój je na pół- wzdłuż nerwu liściowego i odstaw.
6. Resztę posiekaj drobniutko.
7. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj 1 łyżkę masła i poszatkowaną cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek ( 2 ząbki) i mięso. Ciągle mieszając obsmaż mięso ze wszystkich stron, dodaj paprykę w proszku, a Po chwili pokrojone w kosteczkę pomidory z puszki wraz z sokiem oraz pokrojony drobno środek kapusty pekińskiej. Dodaj 1 łyżeczkę oregano (suszone ), posiekany miąższ ostrej papryczki, dopraw solą i pieprzem (czarnym i ziołowym).
8. Duś mięso z dodatkami na wolnym ogniu, aż część wody odparuje i sos się zagęści. Ugotuj makaron z pełnego ziarna - świderki, wg przepisu na opakowaniu (ok 10 min.);
9. Kiedy makaron już dochodzi, a sos z mięsem na patelni już jest gęsty - do patelni z mięsem dodaj posiekaną natkę z pietruszki i bazylię, wymieszaj, dopraw ostatecznie solą i pieprzem, zestaw z ognia. W międzyczasie zanurz we wrzątku listki pora (na ok 3 min), spłucz w zimnej wodzie i zrób z nich wstążeczki do wiązania.
10. Każdą połówkę kapusty zwiń w szeroki otok i zwiąż paseczkiem pora. Ułóż po 3 takie otoczki na talerzu, do środka każdej włóż po jednej łyżce sosu z kawałeczkiem mięsa, następnie makaron , a na górę znowu kawałeczki mięsa z sosem.
11. Posyp wszystko obficie parmezanem, udekoruj listkami bazylii.
barbarello