Karp po serbskuPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.1,5 kg filetow z karpia (bez osci i skory),1,5 kg kartofli,150 g wedzonego bekonu,3 zielone papryki,2 srednie pomidory,2 duze cebule,1 lyzka mielonej papryki,6 lyzek smalcu.Sos:300 ml kwasnej smietany,2 plaskie lyzki maki,1/2 lyzeczki papryki,sol,6 plasterkow usmazonego bekonu do przybrania,1 lyzeczka zielonej pietruszki do przybrania.1. Dokladnie umyte kartofle ugotowac w lupinach tak, by byly na pol twarde. Odcedzic i obrac jeszcze cieple. Po ostudzeniu pokroic w plastry.2. Papryki i pomidory umyc, cebule obrac, z pomidorow zdjac skore, z paprykiusunac gniazda nasienne. Cebule pokroic w cieniutkie plasterki, a papryke ipomidor na grubsze plastry.3. Bekon pokroic na plasterki. Filety umyc i ponacinac w nich rowki dlugosci3-4 cm. W rowkach umiescic plasterki bekonu. Posypac sola i mielona papryka.4. Odpowiedniej wielkosci brytfanne (lub szklane naczynie) wysmarowac smalcem iwylozyc plasterkami ugotowanych kartofli. Nastepnie ulozyc rybe, na rybiepokrojona, zielona papryke. Polac stopionym smalcem i piec 30 min w sredniogoracym piekarniku. Zrobic sos: smietane wymieszac z maka, dodac sol i papryke. Polac rybe i przyrumienic w dobrze nagrzanym piekarniku.5. Przed podaniem jeszcze raz polac rybe kwasna smietana i przybrac plasterkamiusmazonego bekonu i zielona pietruszka. Oproszyc papryka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 32.
barbarello