Karp z pieczarkami w śmietaniePorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.1,5 kg karpia,250 g pieczarek,1 mala cebula,200 ml smietany,150 ml bialego wina,1 lyzka maki,60 g masla,1/2 lyzeczki mielonego pieprzu,1 peczek zielonej pietruszki,sol.1. Karpia oskrobac, wypatroszyc, odciac glowe i pletwy. Umyc, pokroic na kawalki, wyjac osci i posolic.2. Pieczarki umyc, oszyscic i pokroic na plasterki. Obrana cebule i zielonapietruszke drobno posiekac.3. W duzym naczyniu rozpuscic maslo i wlozyc polowe pokrojonych pieczarek. Napieczarki polozyc karpia i polac winem. Reszte pieczarek wymieszac z pieprzem, posiekana cebula i zielona pietruszka a nastepnie polozyn na karpia.4. Przykryc wszystko folia aluminiowa posmarowana maslem i wstawic do nagrzanego piekarnika na 15 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 30.
barbarello