Pstrąg po galicyjskuRecepta z kuchni zydowskiej.(na cztery osoby)4 pstragi8 zabkow czosnku1 cytrynanatka pietruszki5-6 lyzek oleju (roslinny n.p. slonecznikowy)sol, pieprz (z mlynka),korzen chrzanu1. Pstragi wyczyscic, pozostawic glowy, usunac oczy i starannie oplukac pod bierzaca woda, dokladnie osuszyc.2. Posiekac i rozgniesc czosnek.3. Pstragi dobrze natrzec rozgniecionym czosnkiem i sola ( w srodku tez), popieprzyc, wlozyc do srodka natki pietruscki i skropic cytryna.4. Smazyc na silnie rozgrzanym tluszczu.5. Pstragi przed podaniem posypac swiezo potartym chrzanem i przybrac polowkami plastrow cytryny.Smakuja do tego gotowane ziemniaki oblane maslem ziolowym lub czosnkowym. Smacznego.
barbarello