Sola po katalonskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.4 filety z soli (po ok. 200 g),1/2 cebuli,1 lyzka maki,400 g zielonego groszku,16 malzy bez muszli,1 lisc laurowy,1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,1/2 peczka zielonej pietruszki,1/4 lyzeczki szafranu,1 lyzka oleju,250 ml bulionu.Sos:3-5 zabkow czosnku,150 ml oleju,1/4 lyzeczki soli.1. Filety umyc, osuszyc i osolic. Malze oplukac dokladnie pod biezaca woda.2. Zielony groszek umyc, zalac wrzaca, osolona woda i ugotowac pod przykryciem.Nadmiar wody odparowac.3. Cebule obrac, oplukac, pokroic na plasterki. Zielona pietruszke oplukac podbiezaca woda i drobno posiekac.4. Przygotowac sos: czosnek i sol rozgniesc w mozdzierzu lub misce i dokladniewymieszac z olejem.5. W garnku rozgrzac lyzke oleju, wrzucic cebule i podsmazyc na zloty kolor.Dodac zielona pietruszke i make. Smazyc 3 min. Wlac zimny bulion, zagotowac.6. Dodac sos, lisc laurowy, galke muszkatolowa i szafran. Wlozyc filety i malze. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 15 min. Pod koniec gotowania dodac zielony groszek. Gotowa sole przelozyc na polmisek i od razu podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 38.
barbarello