Szwajcarskie rösti.docx

(119 KB) Pobierz

                    Szwajcarskie rösti

Składniki na 2 porcje


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

1 kg ziemniaków

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

175 g masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

125 g boczku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

500 g mieszanych grzybow

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki natki pietruszki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Sól

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Pieprz

 

                   

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Grzyby czyścimy, kroimy na kawałki i smażymy na patelni do miękkości; solimy, pieprzymy i dodajemy natkę pietruszki, odkładamy na bok.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/a32fe2fabcf985f497f91c966086095f,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości; odsączamy z wody i odkładamy na bok do wystgniecia; potem ścieramy na tarce (jak na placki ziemniaczane).

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/d448c787ec6b45bda62cad251b1150a8,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Na patelni rozgrzewamy ok.2 łyżki masła i smażymy na nim pokrojone w drobną kostkę boczek i cebule.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Boczek i cebule mieszamy dokladnie z ziemniakami. Na patelni rozgrzewamy masło; wkladamy mase na patelnię i łyżką formujemy z niej płaski placek. Pieczemy ok.10 min. z jednej strony. W miedzyczasie dokładamy kolejne kawałki masła i delikatnie podważamy placek od spodu (żeby się nie przypalił). Po ok.10 min. zdejmujemy patelnię z ognia i odwracamy delikatnie do góry dnem nad talerzem, (inaczej placka nie uda sie zdjąć z patelni),placek przekladamy ponownie z talerza na patelnię i smażymy z drugiej strony.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

5.

http://gotowanie.onet.pl/0

Gotowy placek zdejmujemy z patelni (jw.) układamy na talerzu; grzyby przekladamy na patelnie i smażymy przez okolo minutę po czym ukladamy na placku. Serwujemy z dobrym pilznerem

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin