Lasagne z soczewicą czerwoną.doc

(21 KB) Pobierz
Lasagne z soczewicą czerwoną

Lasagne z soczewicą czerwoną

 

 

 

Składniki:
 makaron płaty do lasagne
 oliwa do wysmarowania blachy
 1 kg soczewicy czerwonej
 0,5 l przegotowanej wody
 sól
 ząbek czosnku
 łyżeczka koncentratu pomidorowego
 1 opakowanie suszonych pomidorów
 sos beszamelowy
 żółty ser

Sposób wykonania:
Podgotować makaron płaty na lasagne, wysmarować blachę keksową oliwą.
Przygotować farsz: soczewicę czerwoną zalewamy przegotowaną wodą i moczymy całą noc, następnie gotujemy ją na miękko z dużą ilością soli i ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu miksujemy soczewicę z łyżeczką koncentratu pomidorowego i pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Kolejność układania: na spód blachy kładziemy plaster lasagne, na to warstwę farszu z soczewicy, następnie plaster lasagne i znowu warstwa farszu z soczewicy, poźniej znowu warstwę lasagne i sos beszamelowy, następnie plaster lasagne z warstwą soczewicy, plaster i sos beszamelowy a na koniec plaster lasagne i plaster żółtego sera.
Całą lasagne posypujemy żółtym serem po wierzchu i zapiekamy kwadrans w 180 stopniach.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin