Lasagne ze szpinakiem i pestkami dyni.doc

(21 KB) Pobierz
Lasagne ze szpinakiem i pestkami dyni

Lasagne ze szpinakiem i pestkami dyni

 

Składniki:
 2 opakowania mrożonego szpinaku
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 2 łyżki masła
 3 pomidory
 1 kostka bulionowa
 250 g śmietany
 250 g śmietanki kremówki
 80 g startego parmezanu
 300 g pestek dyni obranych ze skórki
 sól
 pieprz
 gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
Czosnek oraz cebulę posiekać po czym poddusić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać rozmrożony szpinak i trzymać na ogniu ok. 5 min po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Następnie  250 ml wody zagotować po czym rozpuścić w niej kostkę rosołową i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać śmietany i całość dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim na przemian sos śmietanowy, lasagne, szpinak, obrane pomidory pokrojone w kostkę oraz ponownie sos śmietanowy.
Posypać wierzch jeszcze pestkami dyni, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 30 min. pod przykryciem.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 min.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin