Lasagne z bakłażanami
Skład: 8 płatów lasagne 1 cebula 3 łyżki oliwy 50 dag pomidorów z puszki sól, pieprz 1 bakłażan 4 pomidory świeże 25 dag mozarelli Pęczek bazylii 5 dag parmezanu.
Sposób przyrządzenia: Płaty ugotować i przelać dobrze wodą. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojona cebulę, dodać pokrojone pomidory z puszki i gotować ok. 8 min. Doprawić solą i pieprzem. Bakłażana pokroić w skośne plastry, każdy posolić i odstawić na 10 min. Pomidory i mozarellę pokroić w plastry. Bakłażana opłukać zimna wodą ,wysuszyć i podsmażyć na złoto na oliwie. Każdy płat przekroić na 3 części. Blachę natłuścić. 8 kwadratów położyć na blaszce. Na każdym kłaść: bakłażana, pomidora, mozarelle i kilka liści bazylii. Potem następny płat i polać częścią sosu i znów warzywa i płat. Znów sos i posypać parmezanem. Piec 15 min w temperaturze 200 stopni. Udekorować bazylią.
barbarello