Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem.doc

(432 KB) Pobierz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
 

 

Porcja na małe naczynie żaroodporne

·         5 płatów lazanii

·         beszamel: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1,5 szkl mleka, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

·         200-250 g (pół paczki) mrożonego szpinaku

·         sól, pieprz, gałka muszkatołowa

·         5 dkg sera cheddar

·         1-2 łyżki oliwy

·         trochę startego parmezanu do posypania na wierzchu

Najpierw przygotuj szpinak: rozmroź go na niewielkim ogniu, na patelni. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Przygotuj beszamel.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzucaj po dwa, trzy płaty i gotuj przez 2-3 minuty lub do momentu kiedy makaron stanie się elastyczny. Wyjmuj płaty i układaj na dużej desce lub tacy. Wzdłuż każdego płatu nałóż szpinak i pokrojony ser i zawiń płat. Na dno naczynia żaroodpornego nalej oliwę i trochę beszamelu. Na tym ułóż makaronowe rurki ze szpinakiem. Polej resztą beszamelu i posyp parmezanem. Możesz dla koloru położyć trochę szpinaku na wierzchu zapiekanki. Piecz w 200°C przez 30 minut lub do ładnego przyrumienienia.



 

 

 

   

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin