Paszteciki Z Mięsem 1.txt

(1 KB) Pobierz
Paszteciki z mięsem

Ciasto malane:
25 dag masła (margaryny)
15 dag mški
Ciasto podstawowe:
20 dag mški
pół jaja
pół łyżki 6-procentowego octu
jajo do smarowania ciasta
Nadzienie:
50 dag cielęciny (wieprzowiny) bez koci
mała cebula
1 dag suszonych grzybów (kostka przyprawy do zup)
2 łyżki tłuszczu
łyżka posiekanego koperku (naci pietruszki)
sól
pieprz
jajo

Przygotować ciasto francuskie według przepisu Paszteciki z parówkami. Mięso na nadzienie opłukać, odsšczyć, pokrajać na kawałki, obsmażyć na goršcym tłuszczu na patelni. Przełożyć do rondelka, wlać 2-3 łyżki wody, dodać obranš, pokrajanš cebulę, opłukane suszone grzyby i dusić do miękkoci. Gotowe mięso zemleć w maszynce, dodać sól, pieprz i zieleninę. Ciasto rozwałkować na gruboć 0,5 cm, wycišć prostokšty długoci 30 cm i szerokoci 10-12 cm, nałożyć nadzienie wzdłuż (2 cm od brzegu) w kształcie wałeczka. Zwinšć, spłaszczyć nieco, krajać ostrym nożem kwadraty, prostokšty lub romby długoci ok. 6 cm. Ułożyć na blasze, ochłodzić. Posmarować roztrzepanym jajem, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 250C. Z podanej iloci otrzymuje się ok. 35 pasztecików. Podawać goršce na półmisku.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin