Paszteciki z mięsem Ciasto malane: 25 dag masła (margaryny) 15 dag mški Ciasto podstawowe: 20 dag mški pół jaja pół łyżki 6-procentowego octu jajo do smarowania ciasta Nadzienie: 50 dag cielęciny (wieprzowiny) bez koci mała cebula 1 dag suszonych grzybów (kostka przyprawy do zup) 2 łyżki tłuszczu łyżka posiekanego koperku (naci pietruszki) sól pieprz jajo Przygotować ciasto francuskie według przepisu Paszteciki z parówkami. Mięso na nadzienie opłukać, odsšczyć, pokrajać na kawałki, obsmażyć na goršcym tłuszczu na patelni. Przełożyć do rondelka, wlać 2-3 łyżki wody, dodać obranš, pokrajanš cebulę, opłukane suszone grzyby i dusić do miękkoci. Gotowe mięso zemleć w maszynce, dodać sól, pieprz i zieleninę. Ciasto rozwałkować na gruboć 0,5 cm, wycišć prostokšty długoci 30 cm i szerokoci 10-12 cm, nałożyć nadzienie wzdłuż (2 cm od brzegu) w kształcie wałeczka. Zwinšć, spłaszczyć nieco, krajać ostrym nożem kwadraty, prostokšty lub romby długoci ok. 6 cm. Ułożyć na blasze, ochłodzić. Posmarować roztrzepanym jajem, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 250C. Z podanej iloci otrzymuje się ok. 35 pasztecików. Podawać goršce na półmisku.
krystynka161