Jak podawać wódkę.docx

(11 KB) Pobierz


Jak podawać wódkę?

Dzięki swojemu bezsmakowemu charakterowi, wódka nadaje się doskonale do wszelkiego rodzaju koktajli i drinków. 
W Europie wschodniej najpopularniejszy sposób picia wódki to w szklaneczkach do wódki o pojemności 20-100ml. Po przełknięciu porcji wódki za jednym razem popija się ją sokiem lub przegryza tradycyjną „zagryzką”. 
Wódki klasy premium i superpremium serwuje się czasem w wysokich i wąskich kieliszkach na nóżce w temperaturze pokojowej a nie zmrożoną. Pozwala to na uwydatnienie aromatu wódki.

Polecane marki

Smirnoff - rosyjska wódka, nr 1 na świecie w sprzedaży wódki.
Grey Goose - francuska wódka produkowana z pszenicy i wód masywu centralnego, poddawana jest pięciokrotnej destylacji. Marka istnieje od 1997 roku.
Absolut - szwedzka wódka produkowana z pszenicy i wód głębinowych, posiada wiele odmian smakowych.
Finlandia - fińska wódka produkowana z jęczmienia i wód glacjalnych.
Stolichnaya - rosyjska wódka produkowana z pszenicy, żyta i wód ze studni artezyjskich.
Skyy - amerykańska wódka powstająca z krajowych zbóż, wody oczyszczanej w procesie odwróconej osmozy i czterokrotnej destylacji. Powstała w 1992 roku.
Nemiroff - ukraińska wódka, aktualnie znajduje się na drugim miejscu w produkcji wódki zaraz po smirnoffie. 
Belvedere - polska wódka produkowana z jednego rodzaju żyta Dańkowskie Złote, czterokrotnie destylowana. Wódka ta należy do koncernu LVMH.
Wyborowa - polska wódka rodem z Poznania, produkowana z żyta w procesie podwójnej destylacji.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin