Jak podawać wódkę?
Dzięki swojemu bezsmakowemu charakterowi, wódka nadaje się doskonale do wszelkiego rodzaju koktajli i drinków. W Europie wschodniej najpopularniejszy sposób picia wódki to w szklaneczkach do wódki o pojemności 20-100ml. Po przełknięciu porcji wódki za jednym razem popija się ją sokiem lub przegryza tradycyjną „zagryzką”. Wódki klasy premium i superpremium serwuje się czasem w wysokich i wąskich kieliszkach na nóżce w temperaturze pokojowej a nie zmrożoną. Pozwala to na uwydatnienie aromatu wódki.
Polecane marki
Smirnoff - rosyjska wódka, nr 1 na świecie w sprzedaży wódki.Grey Goose - francuska wódka produkowana z pszenicy i wód masywu centralnego, poddawana jest pięciokrotnej destylacji. Marka istnieje od 1997 roku.Absolut - szwedzka wódka produkowana z pszenicy i wód głębinowych, posiada wiele odmian smakowych.Finlandia - fińska wódka produkowana z jęczmienia i wód glacjalnych.Stolichnaya - rosyjska wódka produkowana z pszenicy, żyta i wód ze studni artezyjskich.Skyy - amerykańska wódka powstająca z krajowych zbóż, wody oczyszczanej w procesie odwróconej osmozy i czterokrotnej destylacji. Powstała w 1992 roku.Nemiroff - ukraińska wódka, aktualnie znajduje się na drugim miejscu w produkcji wódki zaraz po smirnoffie. Belvedere - polska wódka produkowana z jednego rodzaju żyta Dańkowskie Złote, czterokrotnie destylowana. Wódka ta należy do koncernu LVMH.Wyborowa - polska wódka rodem z Poznania, produkowana z żyta w procesie podwójnej destylacji.
Harnasiowe1