Babka łaciata
Składniki:
ciasto:
50 dag mąki
35 dag cukru
25 dag masła
4 jaja
szklanka śmietanki 12-proc.
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier wanilinowy WINIARY
polewa:
gotowa polewa z czekolady białej i ciemnej
Masło utrzyj do białości, dodaj 25 dag cukru, żółtka, cukier wanilinowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ubij na sztywno pianę z białek i stopniowo łącz ją z ciastem. Powstałą masę podziel na dwie równe części - jedną z nich starannie wymieszaj z kakao oraz z pozostałym cukrem (10 dag).
Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą włóż ciasto białe i przykryj je ciastem kakaowym. Babkę wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 65 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posmaruj ciasto białą polewą, a gdy zastygnie, ozdób polewą ciemną. Obie polewy przygotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
romanal