Sernik z ajerkoniakiem.rtf

(6 KB) Pobierz
Sernik z ajerkoniakiem

Sernik z ajerkoniakiem

 

Składniki:

4 jaja

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

2 duże opakowania serka waniliowego homogenizowanego

aromat migdałowy

2 łki Żelatyny WINIARY

6 łek ajerkoniaku

paczka (15 dag) biszkoptów

do nasączenia:

2 łki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)

szklanka wody

2 łki cukru

do dekoracji:

10 dag gorzkiej czekolady

 

Kawę i cukier rozpuść w szklance wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia.

 

W tym czasie zalej żelatynę 3 łyżkami gorącej wody i też odstaw. Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym, dodaj serek homogenizowany i kilka kropli aromatu migdałowego. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z masą serową, a następnie z przestudzoną żelatyną i ajerkoniakiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

 

Do przygotowanej formy włóż najpierw połowę biszkoptów nasączonych kawą, potem - około 3/4 kremu serowego. Na końcu - resztę namoczonych biszkoptów. Wierzch posmaruj pozostałym kremem i posyp utartą czekoladą. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin