BIEDRONKA
ciasto jasne:3 szklanki mąki (ok. 50dkg)1 szklanka cukru (ok. 15dkg)1 margaryna lub masło (25 dkg)1 żółtko1 łyżeczka proszku do pieczeniaciasto ciemne:1 szklanka gęstej śmietany(kremówka)Pół szklanki cukru3 jaja2 łyżeczki kakao1 łyżeczka sody1 łyżka ciepłej sodymasa:1 masło lub margaryna (25 dkg)pół litra mleka3 łyżki cukru4 żółtka2 łyżki mąkipolewa:12,50dkg margaryny2 łyżki cukru1 łyżka kakao1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 całe jajkododatki:2 galaretkibiszkopty
ciasto jasne:
z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do zamrażalnika, najlepiej na noc by zamarzło "na kość"ciasto ciemne: sodę z ciepłą wodą rozpuścićśmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Ubijając dalej dodawać kolejno: żółtka, kakao i rozpuszczoną sodę. Na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek.ciasto ciemne wylać na blaszkę a na to zetrzeć(na tarce jarzynowej na grubych oczkach) ciasto jasne(to zamarznięte "na kość").Delikatnie przemieszać. piec ok. 40-50 minut w 1800masa:
odlać pół szklanki mleka
resztę zagotować. Do pozostawionego mleka dodać żółtka. cukier i mąkę. Wszystko razem roztrzepać. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną i w ten sposób ugotować budyń. Gdy już przestygnie utrzeć go z miękkim masłem lub margaryną.polewa:
rozpuścić margarynę, zdjąć z ognia i nadal szybko ubijając dodawać kolejno: cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną. Na samym końcu(energicznie mieszjąc) dodać całe jajko. I polewa gotowa2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody
i poczekać aż zaczną tężeć.Upieczone ciasto przekroić na 2 części. Na jedną część położyć masę, na to kłaść biszkopty, zalać je tężejącą galaretką, a na to położyć drugą część ciasta. Polać polewą.
malgosia2618