Tort linzer.doc

(21 KB) Pobierz
Tort linzer

Tort linzer


Składniki:
150 g niesolonego masła
200 g cukru pudru
jajko
3 żółtka
skórka i sok z cytryny
140 g przesianej mąki
110 g zmielonych migdałów
szczypta cynamonu
220 g dżemu z czerwonej porzeczki
1 ubite jajko
cukier puder

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Masło ubić z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać jajko i żółtka. Dodać skórę z cytryny, mąkę i migdały. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 20 minut. Połowę ciasta rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Wyłożyć nim tortownicę. Rozwałkować resztę ciasta. Pokroić w paski. Na spód nałożyć dżem. Przykryć go paskami ciasta. Posmarować je ubitym jajkiem. Piec przez 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Opracowano na podstawie programu "Żołądek czy rozsądek

Zgłoś jeśli naruszono regulamin