Składniki:150 g niesolonego masła200 g cukru pudrujajko3 żółtkaskórka i sok z cytryny140 g przesianej mąki110 g zmielonych migdałówszczypta cynamonu220 g dżemu z czerwonej porzeczki1 ubite jajkocukier puderPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 180°C. Masło ubić z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać jajko i żółtka. Dodać skórę z cytryny, mąkę i migdały. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 20 minut. Połowę ciasta rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Wyłożyć nim tortownicę. Rozwałkować resztę ciasta. Pokroić w paski. Na spód nałożyć dżem. Przykryć go paskami ciasta. Posmarować je ubitym jajkiem. Piec przez 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Opracowano na podstawie programu "Żołądek czy rozsądek
plamka97