Tort Sachera.doc

(56 KB) Pobierz

 

Tort Sachera

Składniki: 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%), 250 g masła, 6 białek, 5 żółtek, 160 g cukru, cukier wanilinowy, 250 g mąki, słoik dobrego dżemu morelowego lub brzoskwiniowego, polewa czekoladowa do dekoracji.

Przygotowanie: Masło, mąka i żółtka powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy mikserem, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli wrzucamy połamaną czekoladę do garnuszka włożonego w naczynie z gorącą wodą. Po przestudzeniu powoli dolewamy czekoladę do masła i ucieramy masę przy pomocy miksera. Kolejno dodajemy żółtka, pod koniec dodajemy trochę cukru waniliowego i ucieramy masę na najwyższych obrotach. Osobno ubijamy schłodzone białka na sztywną pianę, powoli dosypujemy do niej cukier nie przerywając ubijania. Piana powinna stać się gładka i błyszcząca, bez kryształków cukru. Delikatnie łączymy pianę z masą czekoladową, najlepiej dodając pianę z białek po jednej łyżce. Całość delikatnie mieszamy. Teraz przesiewamy do miski mąkę i łączymy razem wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką, napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy ciasto przez godzinę. Po ostudzeniu kroimy ciasto na dwie części i smarujemy dżemem morelowym lub brzoskwiniowym. Całość oblewamy polewą czekoladową. Znam kilka osób, które lubią ten tort zajadać na gorąco, chociaż zawsze im mówię, że to niezdrowo!
Tort Sachera świetnie smakuje z filiżanką kawy.

Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin