Tiramisu.doc

(50 KB) Pobierz

 

Tiramisu

Składniki: 500 g sera mascarpone, 3 jajka, ok. 1 paczki podłużnych biszkoptów, pół szklanki cukru (dodajemy go do smaku - można nawet całkiem z niego zrezygnować), filiżanka mocnej kawy, 20 ml likieru np. kawowego lub ewentualnie wódki wymieszanej z zapachem np. rumowym, kakao do posypania.

Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy likier i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Biszkopty szybko maczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy na dnie foremki. Na biszkopty nakładamy warstwę sera, a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera. Całość posypujemy kakao i schładzamy przynajmniej 12 godzin w lodówce.
Do tiramisu polecamy szklankę coli lub filiżankę kawy.

Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin