3.doc

(23 KB) Pobierz
3

3. MARKIZY WANILIOWE Z KREMEM MAŚLANYM
SKŁADNIKI NA MARKIZY: KREM MAŚLANY:
175 gr. maki z proszkiem do pieczenia 50 gr. masła
125 gr. mąki kukurydzianej 125 gr. cukru pudru
50 gr. cukru pudru ¼ łyż. ekstraktu waniliowego
225 gr. miękkiego masła Masło ucierać drewniana łyżką aż zmięknie, ¼ łyż. esencji waniliowej dodać ekstrakt waniliowy i powoli dodawać Składniki wymieszać w robocie kuchennym cukier puder. Krem jest gotowy gdy Uformować kulki, wyłożyć je na blaszce. zgęstnieje i będzie jednolity.
Przygniatać (splaszczać) mokrym widelcem.
Piec 13-15 min w temp. 160oC.
Do ostygnięcia zostawić na blaszce ponieważ ciasteczka są bardzo kruche. Wystudzone przełożyć kremem.
 

4. CIASTECZKA IMBIROWE
SKŁADNIKI:
150 gr. maki
25 gr. mąki kukurydzianej/ry żowej
125 gr. masła
50 gr. brązowego cukru
75 gr. kandyzowanego posiekanego imbiru
Składniki wymieszać w robocie kuchennym, uformować kulki wielkości orzechów, wyłożyć na blaszkę, przyklepać mokrym widelcem, piec przez 12-15 min w temp 180oC Po ostygnięciu ciasteczka polać 70% gorzką czekolada (rozpuszczoną w misce postawioną na garnku z gotującą się wodą).
5. KRÓWKI
SKŁADNIKI:
1 skondensowane słodkie mleka/ masa krówkowa
400 gr. cukru pudru
100 gr. miękkiego masła
W garnku rozpuścić masło, następnie dodać mleko i cukier. Dobrze wymieszać. Po zagotowaniu masy zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować 10 min ciągle mieszając. Do smaku można dodać np. kawę, kakao, ekstrakt waniliowy itp. Odstawić na 5 min potem włożyć do zlewu z zimna wodą i mieszać do momentu aż będzie bardzo twarda a cukier się skrystalizuje. Taka masę wyłożyć na blachę na grubość ok. 1 cm. Po ostygnięciu można pokroić.
UWAGA!!!!!
ü Żeby masa była krucha wsadza się garnek do wody. Jeżeli chcemy by były ciągutki nie wstawiamy garnka do wody tylko od razu wykładamy na blachę.
ü Aby sprawdzić czy masa krówkowa jest dobra podczas gotowania z garnka bierzemy łyżeczkę masy, wrzucamy ją do miseczki z zimna wodą i lepimy kulkę. Jeżeli jest miękka masę można wyłączyć.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin