3. MARKIZY WANILIOWE Z KREMEM MAŚLANYM SKŁADNIKI NA MARKIZY: KREM MAŚLANY: 175 gr. maki z proszkiem do pieczenia 50 gr. masła 125 gr. mąki kukurydzianej 125 gr. cukru pudru 50 gr. cukru pudru ¼ łyż. ekstraktu waniliowego 225 gr. miękkiego masła Masło ucierać drewniana łyżką aż zmięknie, ¼ łyż. esencji waniliowej dodać ekstrakt waniliowy i powoli dodawać Składniki wymieszać w robocie kuchennym cukier puder. Krem jest gotowy gdy Uformować kulki, wyłożyć je na blaszce. zgęstnieje i będzie jednolity. Przygniatać (splaszczać) mokrym widelcem. Piec 13-15 min w temp. 160oC. Do ostygnięcia zostawić na blaszce ponieważ ciasteczka są bardzo kruche. Wystudzone przełożyć kremem.
4. CIASTECZKA IMBIROWE SKŁADNIKI: 150 gr. maki 25 gr. mąki kukurydzianej/ry żowej 125 gr. masła 50 gr. brązowego cukru 75 gr. kandyzowanego posiekanego imbiru Składniki wymieszać w robocie kuchennym, uformować kulki wielkości orzechów, wyłożyć na blaszkę, przyklepać mokrym widelcem, piec przez 12-15 min w temp 180oC Po ostygnięciu ciasteczka polać 70% gorzką czekolada (rozpuszczoną w misce postawioną na garnku z gotującą się wodą). 5. KRÓWKI SKŁADNIKI: 1 skondensowane słodkie mleka/ masa krówkowa 400 gr. cukru pudru 100 gr. miękkiego masła W garnku rozpuścić masło, następnie dodać mleko i cukier. Dobrze wymieszać. Po zagotowaniu masy zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować 10 min ciągle mieszając. Do smaku można dodać np. kawę, kakao, ekstrakt waniliowy itp. Odstawić na 5 min potem włożyć do zlewu z zimna wodą i mieszać do momentu aż będzie bardzo twarda a cukier się skrystalizuje. Taka masę wyłożyć na blachę na grubość ok. 1 cm. Po ostygnięciu można pokroić. UWAGA!!!!! ü Żeby masa była krucha wsadza się garnek do wody. Jeżeli chcemy by były ciągutki nie wstawiamy garnka do wody tylko od razu wykładamy na blachę. ü Aby sprawdzić czy masa krówkowa jest dobra podczas gotowania z garnka bierzemy łyżeczkę masy, wrzucamy ją do miseczki z zimna wodą i lepimy kulkę. Jeżeli jest miękka masę można wyłączyć.
plamka97