migdałowe lamańce.doc

(21 KB) Pobierz
migdałowe lamańce

migdałowe lamańce

Dodane 03 sierpień 2010; 16:22

100 gram masła, 100 ml wody i 200 gram cukru rozpuścić w garnku i gotować do ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.

150 gram płatków migdałowych uprażyć w blasze w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 3 minuty.

Po ugotowaniu masy z masła dołożyć uprażone płatki, wszystko razem wymieszać. Na blaszkę wyłożoną pergaminem układać łyżką "łamańce&qu ot;; odstawić do wystygnięcia.

Na wierzchu można polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą deserową.

 

Przepis na bułeczki z rodzynkami

Dodane 03 sierpień 2010; 15:06

Składniki:
- 450g mąki,
- płaska łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 100g rodzynek.
- 400 ml maślanki,

Wykonanie:
Mąkę, sodę, cukier i sól przesiewamy przez sitko, następnie mieszając w jednym kierunku ręką wlewamy maślankę. Ciasta nie wałkujemy, delikatnie zagniatamy i formujemy placek dość gruby. Następnie tniemy ten placek ciasta na małe kwadraty. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na 10-12 minut 230 stopni. Zamiast rodzynek można dodać zioła.

zapraszam na moją strone wwww.domowe-wypi eki.blogspot.com

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin