Dodane 03 sierpień 2010; 16:22
100 gram masła, 100 ml wody i 200 gram cukru rozpuścić w garnku i gotować do ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. 150 gram płatków migdałowych uprażyć w blasze w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 3 minuty. Po ugotowaniu masy z masła dołożyć uprażone płatki, wszystko razem wymieszać. Na blaszkę wyłożoną pergaminem układać łyżką "łamańce&qu ot;; odstawić do wystygnięcia. Na wierzchu można polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą deserową.
Dodane 03 sierpień 2010; 15:06
Składniki: - 450g mąki, - płaska łyżeczka sody, - 1 łyżeczka soli, - 1 łyżka cukru, - 100g rodzynek. - 400 ml maślanki, Wykonanie: Mąkę, sodę, cukier i sól przesiewamy przez sitko, następnie mieszając w jednym kierunku ręką wlewamy maślankę. Ciasta nie wałkujemy, delikatnie zagniatamy i formujemy placek dość gruby. Następnie tniemy ten placek ciasta na małe kwadraty. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na 10-12 minut 230 stopni. Zamiast rodzynek można dodać zioła. zapraszam na moją strone wwww.domowe-wypi eki.blogspot.com
plamka97