Przepis na paluszki kurczaka z parmezanem i domowym keczupem.doc

(21 KB) Pobierz
Przepis na paluszki kurczaka z parmezanem i domowym keczupem

Przepis na paluszki kurczaka z parmezanem i domowym keczupem

Dodane 06 lipiec 2010; 14:41

składniki:
1 pierś z kurczaka
2 jajka
mąka (tyle, aby starczyło do obtoczenia)
100 g bułki tartej
50 g parmezanu
sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić w paski, obtoczyć w mące z solą i pieprzem, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej zmieszanej z parmezanem. Wyłożyć na blachę posmarowaną olejem, piec w temp. 200'C ok 10-15 min. Trzeba pamiętać, żeby paluszki przewróci ć na drugą stronę żeby były z obu stron złociste.

DOMOWY KECZUP
składniki:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
75 ml białego octu winnego
75 g cukru
2 łyżeczki musztardy dijon
pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
pół łyżeczki zmielonych goździków
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu

Pokrojoną cebulę poddusić, dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, starty czosek, ocet winny, cukier, musztardę, ziele, goździki, sól i pieprz. Gotować wszystko ok. 20-30 min, aby pomidory się rozgotowały. Następnie zmiksować, przetrzeć przez sitko i dusić jeszcze ok 15-20 min. Gdy ostygnie przelać do pojemnika.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin