Crespelle
Przepis dla 4 osób:
5 ---------------- jajek ( małych) 3/8 litra ----- mleka
20 dag ----------- mąki 375 gram ------ pieczarek (białych)
1 ---------------- cebula 1 ząbek ----- czosnku
5 łyżek --------- oleju 375 gram ------ pora ( szczypior)
2 łyżki --------- koncentratu pomidorowego 375 gram ------ pomidorów
1-2 łyżeczki ---- czerwonej papryki
2 szklanki ----- creme fraiche 150gram (ewentualnie kwaśna śmietana)
sól, pieprz, listki bazylii do przybrania, kolorowy pieprz do posypania, tłuszcz do foremki
4 jajka, mleko, mąkę i szczyptę soli, wymieszać i odstawić na 10 minut. Upiec naleśniki.
Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek, posiekać.
Oczyścić i umyć por i pokroić w prążki. Pieczarki przysmażyć w 1 łyżce gorącego oleju,
przyprawić solą i pieprzem, wyjąć.
Cebulę i czosnek podsmażyć na reszcie oleju, dodać pory i również podsmażyć.
Pomidory przepołowić oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Do porów dodać grzyby i pomidory.
Przyprawić mieszankę grzybowo-pomidorową.
2/3 nadzienia i pozostałe jajko wymieszać i rozłożyć na naleśniki.
Zrolować naleśniki i włożyć do natłuszczonego, ognioodpornego naczynia.
Creme fraiche, koncentrat pomidorowy i paprykę wymieszać i przyprawić do smaku, posmarować naleśniki.
Udekorować pozostałym nadzieniem i piec w piekarniku 1750 C przez około 15 minut.
Serwować posypane bazylią i pieprzem
aroares32