PRZEPISY DO FORMY LILIANA .
5 – 6 serków homogenizowanych (po 150 g)
½ żelatyny Dr Oetkera (4 małe łyżeczki)
1 paczka biszkoptów
2 łyżki cukru
½ startej gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao
4 łyżki kokosu
Do pojemnika „Candy” dać serki. W szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę dodać cukier dokładnie wymieszać, ostudzić. Następnie połączyć serki z żelatyną bardzo dokładnie mikserem. Podzielić masę na dwie części do jednej dodać kokos (albo sparzone rodzynki lub np. kawałki brzoskwini z puszki), a do drugiej czekoladę. Formę leciutko posmarować olejem a następnie przełożyć masę białą na niej poukładać biszkopty ( mogą być nasączone mocno osączona kawą lub alkoholem) Następnie przełożyć masę ciemną i na nie również poukładać biszkopty.. Formę zamknąć i odpowietrzyć.
Uwaga!
Gdyby masa serowa stwardniała przed przełożeniem do formy należy ją włożyć na chwile do ciepłej wody.
1 kg truskawek
500 g serka waniliowego
1 szkl cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
żelatyna na 2,5 l płynu
1 opakowanie cukru waniliowego
cukier do smaku
Truskawki ubić tłuczkiem do ziemniaków (D13), przełożyć do miski i dodać serek waniliowy, cukier i całość dobrze wymieszać. Ubić śmietanę i dodać do masy truskawkowej – wymieszać. Żelatynę rozpuścić w szklance wody dobrze wymieszać i dodać do całości. Masę wlać do formy LILIANA (D20). Dobrze zamknąć i wstawić do lodówki na ok. 4 – 5 godzin.
2 galaretki brzoskwiniowe
3 serki homo brzoskwiniowe
Rozpuścić 1 galaretkę wg przepisu i ostudzić aby była zawiesista, a drugą w połowie wody, gdy tylko ostygnie połączyć ja z serkami. Formę posmarować olejem przełożyć połowę masy serowej i włożyć do lodówki aby zgęstniała. Następnie na masę w formie nałożyć zawiesistą galaretkę a po jej całkowitym stężeniu drugą połowę masy serowej.
Można zamiast środkowej galaretki dać brzoskwinie lub całe truskawki, a także po wyjęciu z formy na talerz do środka tortu pokrojone owoce.
2 galaretki
ok. 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Galaretki mogą być różnego koloru wtedy należy je przyrządzić osobno (uzyskamy wtedy ptasie mleczko dwu kolorowe). Przyrządzamy je w połowie wody podanej na przepisie, gdy ostygnie ubijamy mleko i dodajemy galaretki ( razem lub osobno w zależności od ilości kolorów) a następnie szybko ubijamy by składniki się połączyły i wlewamy do formy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
3 serki homogenizowane
3 galaretki w różnych kolorach
Każdą galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody ( każdą osobno), kiedy ostygną każdą zmieszać z jednym serkiem i wlewać po kolei do liliany. Mieszanie galaretek z serkami robić w pewnych odstępach czasowych, jeśli chcemy by serniczek był w trzech kolorowych paseczkach. Po zalaniu ostatniej masy liliane włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Do serniczka możemy dodawać owoce.
W LILIANIE można zrobić różnego rodzaju:
· ciasta, serniki, desery na zimno,
· uformować domowe lody,
· uformować ryż kasze i ziemniaki na ciepło tuż przed podaniem .
PRZEPISY DO MISKI 3L DO CIASTA DROŻDŻOWEGO
CIASTO DROŻDŻOWE
5 dkg drożdży
1 szkl mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
2 –3 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 szkl mąki pszennej
2 żółtka
½ łyżeczki soli
Drożdże utrzeć z cukrem, dodać żółtka, cukier waniliowy, mąkę, ciepłe mleko i masło lub olej. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, a następnie oprószyć mąką, zamknąć miskę i kolistymi ruchami wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody, gdy pokrywa się otworzy ponownie ją zamknąć (powtórzyć te czynność 2x). Ciasto jest gotowe po około 25 30 minutach.
Ciasto:
3 dkg drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru
1 żółtko
1 łyżeczka soli
SOS do Pizzy:
1 puszka konserwowa pomidorów
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka oleju
Ciasto wyrabiamy tak samo jak podstawowe ciasto drożdżowe.
Składniki sosu umieścić w misce i wszystkie zmiksować. Surowe ciasto wyłożone na blaszce posmarować sosem, następnie nakładać na nie plastry szynki, cebulę, pieczarki, ananas ( to co mamy w lodówce), na koniec przykryć całość żółtym serem Piec ok. 40 – 50 minut
450 g mąki ( 750 ml )
1 szklanka wody
40 g drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
Drożdże rozrobić z cukrem i solą, dodać pozostałe składniki Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, a następnie oprószyć mąką, zamknąć miskę i kolistymi ruchami wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody, gdy pokrywa się otworzy ponownie ją zamknąć (powtórzyć te czynność 2x). Następnie ciasto podzielić na 16 części i uformować bułeczki, chwilę pozostawić do wyrośnięcia.
Można dodać różne nasiona oleiste lub przyrumienioną cebulkę.
By uzyskać BUŁECZKI z SEREM lub PIKANTNE
Należy do ciasta podstawowego dodać 50 g podsmażonej w kawałeczkach parówki, szynki lub boczku, bułeczki posypać startym serem żółtym oraz papryką, pieprzem, ziołami do sałatek KAMIS, ( ilość i rodzaj przypraw wg własnego uznania)
UWAGA
Aby wszystkie przyprawy lub ser lepiej trzymały się bułeczek można je posmarować delikatnie jajkiem.
4 szklanki mąki
1 szklanka otrąb
¾ szklanki słonecznika
2 łyżeczki soli
5 dag drożdży
600 ml wody (letniej)
Drożdże rozrobić z cukrem i solą, dodać pozostałe składniki. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, a następnie oprószyć mąką, zamknąć miskę i kolistymi ruchami wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody, gdy pokrywa się otworzy ponownie ją zamknąć (powtórzyć te czynność 2x). Następnie ciasto podzielić na 2 foremki ,, SILIKONOWY KRÓL,, i pozostawić by jeszcze w formach troszkę podrosło, następnie włożyć do piekarnika i piec tak długo aż chleb się zarumieni i utworzy się skórka. Jeśli ktoś lubi twardą skórkę można jeszcze wyjąć chleb z form i włożyć do piekarnika na 10 minut skórka stwardnieje z każdej strony.
3 szklanki mąki krupczatki
1 margaryna
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 żółtka .
Wyrobić wszystkie składniki razem łyżką w misce, a następnie kilkoma okrężnymi ruchami miski. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka foremkami. Gotowe posmarować białkiem i posypać zwykłym cukrem oraz siekanymi orzechami.
0,5 kg maki
2 – 4 łyżki cukru
4 żółtka
1 szklanka mleka
5 dag masła
powidło do nadzienia
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
.Drożdże rozpuścić z cukrem w misce dodać żółtka i wlać letnie mleko, dodać mąkę , wszystko wymieszać łopatką do ciasta, następnie dodać roztopione masło i spirytus. Miskę zamknąć i wymieszać ciasto kolistymi ruchami. Odstawić miskę do wyrośnięcia ciasta. Ciasto wałkować na grubość 2 cm. Wyciąć koła szklanką. Najlepiej smażyć puste pączki, a potem szprycą nadziewać.
½ kg mąki
3 dag drożdży
2 jajka
2-3 łyżki cukru
Wykonujemy tak samo jak ciasto drożdżowe podstawowe, po wyrośnięciu wałkujemy na grubość 2 cm i parujemy na parze pod przykrycie.
kostka margaryny
2 szklanki mąki
szklanka cukru
2 łyżki płynnego miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
4 rozgotowane jabłka (bez skóry)
4 jaja
przyprawa do pierników
Margarynę rozpuścić, ostudzić i wlać do miski. Kolejno dodawać pozostałe składniki. Miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto. Przełożyć ciasto do formy i piec gotowy placek polać dowolną polewą i ozdobić bakaliami.
margaryna
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1-2 łyżki dżemu
2-3 jajka
1 łyżka cynamonu
Margarynę z cukrem zagotować i ostudzić. Wlać mleko do miski i dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Następnie dodać dżem zamknąć miskę i kolistymi ruchami wymieszać ciasto, następnie dodać jajka i jeszcze raz wymieszać. Piec około 30 – 40 minut.
¾ szklanki mąki
½ szklanki cukru
6 żółtek
sok z cytryny
3 łyżki cukru pudru
5 dkg orzechów włoskich zmielonych
30 dkg dżemu morelowego
3 białka
kilka płatków migdałowych.
Żółtka z cukrem utrzeć w shakerze z cukrem, dodać sok z cytryny. Białka ubić na sztywno. Do miski włożyć: mąkę, orzechy, żółtka i pianę z białek. Zamknąć miskę i kolistymi ruchami wymieszać ciasto. Przelać je do średniej tortownicy i piec ok. 35 minut. Po upieczeniu przekroić je na trzy krążki i przełożyć dżemem , posmarować też boki i ozdobić płatkami migdałowymi.
2 ½ szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
6 jaj
½ szklanki oleju
łyżeczka Proszku do pieczenia
aromat migdałowy
½ kg owoców sezonowych
Ubić białka w shakerze, dodać cukier oraz żółtka dalej ubijając wlać do miski ubite jajka stopniowo dodać olej oraz ½ szklanki wody, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto, przelać je do formy, a na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 40 minut w temp 180 stopni.
cukru tyle ile ważą wszystkie jaja
maki tyle ile ważą 4 jaja
tyle masła ile ważą 2 jaja
Białka ubić dodać cukier. Do miski dać mąkę, żółtka, cukier waniliowy, proszek, stopione masło i ubite białka z cukrem. Miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto, dać do formy i upiec.
3 szklanki mąki
2 szklanki kwaśnego mleka
2 łyżki dowolnego dżemu
2 płaskie łyżeczki sody
przyprawa do piernika
Wszystkie produkty włożyć do miski i po zamknięciu kolistymi ruchami wyrobić ciasto. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do formy i piec 40 minut.
2 ½ szklanki mąki
5 jaj
2 szklanki cukru
szklanka gazowanego napoju pomarańczowego
½ szklanki oleju sojowego
2 łyżki proszku do pieczenia
olejek zapachowy
Ubić pianę z białek, a gdy będzie sztywna dodać żółtka i cukier. Do miski wsypać mąkę proszek do pieczenia, olej, napój i olejek zapachowy.. Miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto. Ciasto podzielić na dwie części .Do formy wlewać na przemian łyżką.
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
olejek cytrynowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
W shakerze ubić jajka z cukrem wlać do miski, dodać obie mąki, proszek, roztopioną margarynę i olejek. Miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto. Przełożyć do formy i piec 30 – 40 minut.
Meteor-hwdp