Przepisy Tupperware.doc

(141 KB) Pobierz

PRZEPISY DO FORMY   LILIANA   .

 

 

 

Lodowiec

 

5 – 6 serków homogenizowanych (po 150 g)

½ żelatyny Dr Oetkera (4 małe łyżeczki)

1 paczka biszkoptów

2 łyżki cukru

½ startej gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao

4 łyżki kokosu

 

Do pojemnika „Candy” dać serki. W szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę dodać cukier dokładnie wymieszać, ostudzić. Następnie połączyć serki z żelatyną bardzo dokładnie mikserem. Podzielić masę na dwie części do jednej dodać kokos (albo sparzone rodzynki lub np. kawałki brzoskwini z puszki), a do drugiej czekoladę. Formę leciutko posmarować olejem a następnie przełożyć masę białą na niej poukładać biszkopty ( mogą być nasączone mocno osączona kawą lub alkoholem) Następnie przełożyć masę ciemną i na nie również poukładać biszkopty.. Formę zamknąć i odpowietrzyć.

 

Uwaga!

Gdyby masa serowa stwardniała przed przełożeniem do formy należy ją włożyć na chwile do ciepłej wody.

 

Truskawkowy wianek

 

1 kg truskawek

500 g serka waniliowego

1 szkl cukru pudru

200 ml śmietany kremówki

żelatyna na 2,5 l płynu

1 opakowanie cukru waniliowego

cukier do smaku

 

Truskawki ubić tłuczkiem do ziemniaków (D13), przełożyć do miski i dodać serek waniliowy, cukier i całość dobrze wymieszać. Ubić śmietanę i dodać do masy truskawkowej – wymieszać. Żelatynę rozpuścić w szklance wody dobrze wymieszać i dodać do całości. Masę wlać do formy LILIANA (D20). Dobrze zamknąć i wstawić do lodówki na ok. 4 – 5 godzin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tort „Brzoskwinka”

 

2 galaretki brzoskwiniowe

3 serki homo brzoskwiniowe

 

Rozpuścić 1 galaretkę wg przepisu i ostudzić aby była zawiesista, a drugą w połowie wody, gdy tylko ostygnie połączyć ja z serkami. Formę posmarować olejem przełożyć połowę masy serowej i włożyć do lodówki aby zgęstniała. Następnie na masę w formie nałożyć zawiesistą galaretkę a po jej całkowitym stężeniu drugą połowę masy serowej.

 

Można zamiast środkowej galaretki dać brzoskwinie lub całe truskawki, a także po wyjęciu z formy na talerz  do środka tortu pokrojone owoce.

 

 

Ptasie mleczko

 

2 galaretki

ok. 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

 

Galaretki mogą być różnego koloru wtedy należy je przyrządzić osobno (uzyskamy wtedy ptasie mleczko dwu kolorowe). Przyrządzamy je w połowie wody podanej na przepisie, gdy ostygnie ubijamy mleko i dodajemy galaretki ( razem lub osobno w zależności od ilości kolorów) a następnie szybko ubijamy by składniki się połączyły i wlewamy do formy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

 

 

Serniczek z serków homo

 

3 serki homogenizowane

3 galaretki w różnych kolorach

 

Każdą galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody ( każdą osobno), kiedy ostygną każdą zmieszać z jednym serkiem  i wlewać po kolei do liliany. Mieszanie galaretek z serkami robić w pewnych odstępach czasowych, jeśli chcemy by serniczek był w trzech kolorowych paseczkach. Po zalaniu ostatniej masy liliane włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Do serniczka możemy dodawać owoce.

 

 

 

 

W LILIANIE można zrobić różnego rodzaju:

·        ciasta, serniki, desery  na zimno,

·        uformować domowe lody,

·        uformować ryż kasze i ziemniaki na ciepło tuż przed podaniem .

 

 

 

 

 

 

 

PRZEPISY DO MISKI 3L  DO CIASTA DROŻDŻOWEGO

 

 

 

CIASTO DROŻDŻOWE

      5 dkg drożdży

1 szkl mleka

2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju

2 –3 łyżki cukru

cukier waniliowy

3 szkl mąki pszennej

2 żółtka

½ łyżeczki soli

 

Drożdże utrzeć z cukrem, dodać żółtka, cukier waniliowy, mąkę, ciepłe mleko i masło lub olej. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, a następnie oprószyć mąką, zamknąć miskę i kolistymi ruchami wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody, gdy pokrywa się otworzy ponownie ją zamknąć (powtórzyć te czynność 2x). Ciasto jest gotowe po około 25 30 minutach.

 

 

PIZZA

Ciasto:

3 dkg drożdży

1 szkl mleka

1 łyżka oleju

1 łyżka cukru

3 szkl mąki pszennej

1 żółtko

      1 łyżeczka soli

 

SOS do Pizzy:

1 puszka konserwowa pomidorów

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka soli czosnkowej

1 łyżeczka oleju

 

Ciasto wyrabiamy tak samo jak podstawowe ciasto drożdżowe.

Składniki sosu umieścić w misce i wszystkie zmiksować. Surowe ciasto wyłożone na blaszce posmarować sosem, następnie nakładać na nie plastry szynki, cebulę, pieczarki, ananas ( to co mamy w lodówce), na koniec przykryć całość żółtym serem Piec ok. 40 – 50 minut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BUŁECZKI

 

450 g mąki ( 750 ml )

1 szklanka wody

40 g drożdży

3 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

 

Drożdże rozrobić z cukrem i solą, dodać pozostałe składniki Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, a następnie oprószyć mąką, zamknąć miskę i kolistymi ruchami wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody, gdy pokrywa się otworzy ponownie ją zamknąć (powtórzyć te czynność 2x). Następnie ciasto podzielić na 16 części i uformować bułeczki, chwilę pozostawić do wyrośnięcia.

Można dodać różne nasiona oleiste lub przyrumienioną cebulkę.

 

By uzyskać BUŁECZKI z SEREM lub PIKANTNE

Należy do ciasta podstawowego dodać 50 g podsmażonej w kawałeczkach parówki, szynki lub boczku, bułeczki posypać startym serem żółtym oraz papryką, pieprzem, ziołami do sałatek KAMIS, ( ilość i rodzaj przypraw wg własnego uznania)

 

UWAGA

Aby wszystkie przyprawy lub ser lepiej trzymały się bułeczek można je posmarować delikatnie jajkiem.

 

 

 

 

CHLEB DOMOWY

 

4 szklanki mąki

1 szklanka otrąb

¾ szklanki słonecznika

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

5 dag drożdży

600 ml wody (letniej)

 

Drożdże rozrobić z cukrem i solą, dodać pozostałe składniki. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, a następnie oprószyć mąką, zamknąć miskę i kolistymi ruchami wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody, gdy pokrywa się otworzy ponownie ją zamknąć (powtórzyć te czynność 2x). Następnie ciasto podzielić na 2 foremki ,, SILIKONOWY KRÓL,,  i pozostawić by jeszcze w formach troszkę podrosło, następnie włożyć do piekarnika i piec tak długo aż chleb się zarumieni i utworzy się skórka. Jeśli ktoś lubi twardą skórkę można jeszcze wyjąć chleb z form i włożyć do piekarnika na 10 minut skórka stwardnieje  z każdej strony.

 

 

 

 

 

KRUCHE CIASTECZKA

3 szklanki mąki  krupczatki

1 margaryna

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 żółtka .

Wyrobić wszystkie składniki razem łyżką w misce, a następnie kilkoma okrężnymi ruchami miski. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka foremkami. Gotowe posmarować białkiem i posypać zwykłym cukrem oraz siekanymi orzechami.

 

 

 

PĄCZKI  KARNAWAŁOWE

 

0,5 kg maki

5 dag drożdży

2 – 4 łyżki cukru

4 żółtka

1 szklanka mleka

5 dag masła

powidło do nadzienia

1 łyżka spirytusu

olej do smażenia

 

.Drożdże rozpuścić z cukrem w misce dodać żółtka i wlać letnie mleko, dodać mąkę , wszystko wymieszać łopatką do ciasta, następnie dodać roztopione masło i spirytus. Miskę zamknąć i wymieszać ciasto kolistymi ruchami. Odstawić miskę do wyrośnięcia ciasta. Ciasto wałkować na grubość 2 cm. Wyciąć koła szklanką. Najlepiej smażyć puste pączki, a potem szprycą nadziewać.

 

 

 

KLUSKI  NA PARZE

 

½ kg mąki

3 dag drożdży

1 szklanka mleka

2 jajka

½ łyżeczki soli

2-3 łyżki cukru

 

Wykonujemy tak samo jak ciasto drożdżowe podstawowe, po wyrośnięciu wałkujemy na grubość 2 cm i parujemy na parze pod przykrycie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PIERNIK Z JABŁKAMI

 

kostka margaryny

2 szklanki mąki

szklanka cukru

2 łyżki płynnego miodu

łyżeczka proszku do pieczenia

4 rozgotowane jabłka (bez skóry)

4 jaja

przyprawa do pierników

 

Margarynę rozpuścić, ostudzić i wlać do miski. Kolejno dodawać pozostałe składniki. Miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto. Przełożyć ciasto do formy i piec gotowy placek polać dowolną polewą i ozdobić bakaliami.

 

 

 

CIASTO MLECZNE

margaryna

1,5 szklanki cukru

1,5 szklanki mleka

4 szklanki mąki

łyżeczka sody

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1-2 łyżki dżemu

2-3 jajka

1 łyżka cynamonu

 

Margarynę  z cukrem zagotować i ostudzić. Wlać mleko do miski i dodać mąkę wymieszaną  z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Następnie dodać dżem zamknąć miskę i kolistymi ruchami wymieszać ciasto, następnie dodać jajka i jeszcze raz wymieszać. Piec około 30 – 40 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KACPEREK

¾ szklanki mąki

½ szklanki cukru

6 żółtek

sok z cytryny

3 łyżki cukru pudru

5 dkg orzechów włoskich zmielonych

30 dkg dżemu morelowego

3 białka

kilka płatków migdałowych.

 

Żółtka z cukrem utrzeć w shakerze z cukrem, dodać sok z cytryny. Białka ubić na sztywno. Do miski włożyć: mąkę, orzechy, żółtka i pianę z białek. Zamknąć miskę i kolistymi ruchami wymieszać ciasto. Przelać je do średniej tortownicy i piec ok. 35 minut. Po upieczeniu przekroić je na trzy krążki i przełożyć dżemem , posmarować też boki i ozdobić płatkami migdałowymi.

 

 

 

CIASTO NIEDZIELNE Z OWOCAMI

 

2 ½  szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

6 jaj

½ szklanki oleju

łyżeczka Proszku do pieczenia

aromat migdałowy

½ kg owoców sezonowych

 

Ubić białka w shakerze, dodać cukier oraz żółtka dalej ubijając wlać do miski ubite jajka stopniowo dodać olej oraz ½ szklanki wody, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto, przelać je do formy, a na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 40 minut w temp 180 stopni.

 

 

 

BABKA GOGO

 

6 jaj

cukru tyle ile ważą wszystkie jaja

maki tyle ile ważą 4 jaja

tyle masła ile ważą 2 jaja

cukier waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka ubić dodać cukier.  Do miski dać mąkę, żółtka, cukier waniliowy, proszek, stopione masło i ubite białka z cukrem. Miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto, dać do formy i upiec.

 

 

 

 

 

 

PIERNIK BŁYSKAWICZNY

 

3 szklanki mąki

2 szklanki kwaśnego mleka

½ szklanki oleju

2 łyżki dowolnego dżemu

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

2 płaskie łyżeczki sody

przyprawa do piernika

cukier waniliowy

 

Wszystkie produkty włożyć do miski i po zamknięciu kolistymi ruchami wyrobić ciasto. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do formy i piec 40 minut.

 

 

 

 

 

ZEBRA

2 ½ szklanki mąki

5 jaj

2 szklanki cukru

szklanka gazowanego napoju pomarańczowego

½ szklanki oleju sojowego

2 łyżki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

olejek zapachowy

 

Ubić pianę z białek, a gdy będzie sztywna dodać żółtka i cukier. Do miski wsypać mąkę proszek do pieczenia, olej, napój i olejek zapachowy.. Miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto. Ciasto podzielić na dwie części .Do formy wlewać na przemian łyżką.

 

 

 

BABKA PIASKOWA

5 jajek

kostka margaryny

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

olejek cytrynowy

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

W shakerze ubić jajka z cukrem wlać do miski, dodać obie mąki, proszek, roztopioną margarynę i olejek. Miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto. Przełożyć do formy i piec 30 – 40 minut.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin