Kawior.doc

(573 KB) Pobierz
Kawior - Jak to się je

Kawior - Jak to się je?

 

 

Uważany jest za jeden z najwykwintniejszych na świecie przysmaków, dziś można go u nas kupić wszędzie, zarówno w luksusowych sklepach spożywczych, jak i na bazarach. Nie jest tani, ale nawet w niewielkich ilościach uświetni każde przyjęcie. Wartością odżywczą kawior przewyższa wszystkie inne produkty rybne. Zawiera łatwo przyswajalne białko, dużo aminokwasów i lecytyny, liczne nienasycone kwasy tłuszczowe, ponadto znaczne ilości witamin z grupy B.

Kawior czarny jest soloną ikrą ryb jesiotrowatych, czerwony - łososiowa­tych, złocisty - dorszowatych. Najbardziej poszukiwany jest kawior czarny gruboziarnisty.

Kawior jest produktem bardzo delikatnym i nietrwałym. Jeżeli nie jest hermetycznie zamknięty w puszce lub słoiku (przy kupowaniu należy sprawdzać, czy wieczko puszki nie jest wybrzuszone i czy pokrywka słoika jest szczelnie dokręcona), musi być przechowywany w temperaturze poniżej zera i możliwie szybko zjedzony.

Kawior podaje się mocno oziębiony, najlepiej w szklanej miseczce umiesz­czonej w naczyniu z lodem. Jest wykwintną przystawką przed daniem głównym. Do kawioru podajemy cienko pokrojone jasne pieczywo i masło oraz cytrynę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki, którą każdy wedle własnego gustu może skrapiać przygotowaną kanapkę. Można też podać kanapki z kawiorem, ułożonym w miarę równą warstwą na cienkich i małych (takich „na jeden ząb") kromeczkach pieczywa z masłem. W tej formie kawior może być samodzielną przekąską, podawaną do uroczystej lampki szampana przy specjalnych okaz­jach. Odrobiną kawioru można uszlachetnić przystawkę z połówek jaj na twardo, polanych majonezem i ułożonych na liściach sałaty. Do kawioru pije się zimną wódkę czystą, wytrawny szampan lub chłodne białe wino, też wytrawne. Kawior jest również luksusowym dodatkiem do blinów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin