Kawior - Jak to się je?
Uważany jest za jeden z najwykwintniejszych na świecie przysmaków, dziś można go u nas kupić wszędzie, zarówno w luksusowych sklepach spożywczych, jak i na bazarach. Nie jest tani, ale nawet w niewielkich ilościach uświetni każde przyjęcie. Wartością odżywczą kawior przewyższa wszystkie inne produkty rybne. Zawiera łatwo przyswajalne białko, dużo aminokwasów i lecytyny, liczne nienasycone kwasy tłuszczowe, ponadto znaczne ilości witamin z grupy B.
Kawior czarny jest soloną ikrą ryb jesiotrowatych, czerwony - łososiowatych, złocisty - dorszowatych. Najbardziej poszukiwany jest kawior czarny gruboziarnisty.
Kawior jest produktem bardzo delikatnym i nietrwałym. Jeżeli nie jest hermetycznie zamknięty w puszce lub słoiku (przy kupowaniu należy sprawdzać, czy wieczko puszki nie jest wybrzuszone i czy pokrywka słoika jest szczelnie dokręcona), musi być przechowywany w temperaturze poniżej zera i możliwie szybko zjedzony.
Kawior podaje się mocno oziębiony, najlepiej w szklanej miseczce umieszczonej w naczyniu z lodem. Jest wykwintną przystawką przed daniem głównym. Do kawioru podajemy cienko pokrojone jasne pieczywo i masło oraz cytrynę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki, którą każdy wedle własnego gustu może skrapiać przygotowaną kanapkę. Można też podać kanapki z kawiorem, ułożonym w miarę równą warstwą na cienkich i małych (takich „na jeden ząb") kromeczkach pieczywa z masłem. W tej formie kawior może być samodzielną przekąską, podawaną do uroczystej lampki szampana przy specjalnych okazjach. Odrobiną kawioru można uszlachetnić przystawkę z połówek jaj na twardo, polanych majonezem i ułożonych na liściach sałaty. Do kawioru pije się zimną wódkę czystą, wytrawny szampan lub chłodne białe wino, też wytrawne. Kawior jest również luksusowym dodatkiem do blinów.
dakini98