Empanadas (pierogi) z kukurydzą i cebulą.rtf

(280 KB) Pobierz

Empanadas (pierogi) z kukurydzą i cebulą

Danie wegetariańskie: tak

Autor: Kulinarny Atlas Świata

Rodzaj dania: danie główne

 

Składniki:

- Ciasto:

- 25 dag mąki pszennej

- 12 dag masła

- 1 łyżeczka soli

- woda

Farsz:

- 1 puszka kukurydzy

- 30 dag cebuli

- sól

- pieprz

- masło do smażenia

 

Sposób przyrządzania:

 

Zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj do grubości 1/2 cm, wytnij kółka o średnicy 10cm. Zrób farsz: osącz kukurydzę, cebulę posiekaj i usmaż na maśle. Wymieszaj z kukurydzą, przypraw pieprzem i solą. Nadzienie układaj łyżeczką na krążkach ciasta. Składaj na pół i sklejaj jak pierogi. Gotowe empanadas ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i upiecz w temp. 200°C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin