1. co nie należy do ukł. pokarmowego ? jama nosowa.2. Makroelementy-fosfor,wapń,magnez,chlor,potas,sód,siarka,azot,wodór,tlen,węgiel.Mikroelementy-jod,żelazo,fluor,bor,kobalt,miedź,chrom,cynk,mangan,molibden,selen.3. Gdzie znajduje się tkanka brunatna? (wydaje mi się że o to chodziło w tym pytaniu ) między łopatkami,w okolicy szyi,środpiersia,dużych tętnic i nerek.4. źródła żelaza-żółtko jaja,wątroba zwierząt,drób.Źródła wit C-czarna porzeczka,brukselka,czerwona papryka.Źródła potasu-banany,morele,marchew.Źródła B-karotenu-szpinak,marchew,dynia.5. Czy woda jest odżywcza? tak.6. Co produkuje trzustka? sok trzustkowy,amylaza trzustkowa,trypsynogen,chymotrypsynogen,elastaza,lipaza trzustkowa,nukleza,hydrolaza estrów cholesterolowych,fosfolipaza,karboksypeptydaza.7. białko pełnowartościowe-zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach i wzajemnym stosunku.białko niepełnowartościowe-białko pochodzenia roślinnego w którym brakuje przynajmniej 1 aminokwasu egzogennego.8. Funkcje cholesterolu-wykorzystywany do budowy błon komórkowych i nerwowych,bierze udział w powstawaniu kw. żółciowych i w systemie hormonów kory nadnercza,niezbędny do syntezy wit.D.9. Źródła wit B12-wątroba,nerki,serce zwierząt.10. Co jest trawione w jelicie cienkim? tłuszcze (? nie wiem bo ogólnie to tam się główne trawienie odbywa )11. Źródła wapnia-żółty ser,mleko,sardynki w oleju z ościami. Źródła błonnika-kasza,ryż,daktyle.12. Co trawi amylaza? węglowodany.13. źródła kwasów tł nienasyconych-olej rzepakowy,olej rybny,tłuszcze roślin i zwierząt.14. Co nie jest węglowodanem? błonnik.15. Produkty zawierające polifenole-piwo,wino,winogrona.16. Wit najbardziej suplementowana-kwas foliowy.17. Jak dzielimy kw tł? nasycone i nienasycone.18. Białko transportujące tlen-hem,hemocyjanina,hemoetyna,oxydazy,oxygenazy.19. Białko w erytrocytach-A,B,AB,0 ( to chyba jest źle ) .20. Mioglobina-złożone białko globularne biorące udział w magazynowaniu tlenu.21. Gdzie występują antycyjany? w soku komórkowym roślin,maliny,czarne porzeczki,czarny bez,jezyny.22. Co to jest glukoza? węglowodan należący do cukrów prostych z grupy aldohexoz.23. Co jest podstawowym źródłem energii? węglowodany.24. Amylaza-rozkłada skrobię,występuje w soku trzustkowym. Inulina-pod działaniem inulitazy rozkłada się do fruktozy.
morgana21