zywienie czlowieka materialy.docx

(16 KB) Pobierz

1. co nie należy do ukł. pokarmowego ? jama nosowa.

2. Makroelementy-fosfor,wapń,magnez,chlor,potas,sód,siarka,azot,wodór,tlen,węgiel.

Mikroelementy-jod,żelazo,fluor,bor,kobalt,miedź,chrom,cynk,mangan,molibden,selen.

3. Gdzie znajduje się tkanka brunatna? (wydaje mi się że o to chodziło w tym pytaniu ) między łopatkami,w okolicy szyi,środpiersia,dużych tętnic i nerek.

4. źródła żelaza-żółtko jaja,wątroba zwierząt,drób.

Źródła wit C-czarna porzeczka,brukselka,czerwona papryka.

Źródła potasu-banany,morele,marchew.

Źródła B-karotenu-szpinak,marchew,dynia.

5. Czy woda jest odżywcza? tak.

6. Co produkuje trzustka? sok trzustkowy,amylaza trzustkowa,trypsynogen,chymotrypsynogen,elastaza,lipaza trzustkowa,nukleza,hydrolaza estrów cholesterolowych,fosfolipaza,karboksypeptydaza.

7. białko pełnowartościowe-zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach i wzajemnym stosunku.

białko niepełnowartościowe-białko pochodzenia roślinnego w którym brakuje przynajmniej 1 aminokwasu egzogennego.

8. Funkcje cholesterolu-wykorzystywany do budowy błon komórkowych i nerwowych,bierze udział w powstawaniu kw. żółciowych i w systemie hormonów kory nadnercza,niezbędny do syntezy wit.D.

9. Źródła wit B12-wątroba,nerki,serce zwierząt.

10. Co jest trawione w jelicie cienkim? tłuszcze (? nie wiem bo ogólnie to tam się główne trawienie odbywa :P )

11. Źródła wapnia-żółty ser,mleko,sardynki w oleju z ościami. Źródła błonnika-kasza,ryż,daktyle.

12. Co trawi amylaza? węglowodany.

13. źródła kwasów nienasyconych-olej rzepakowy,olej rybny,tłuszcze roślin i zwierząt.

14. Co nie jest węglowodanem? błonnik.

15. Produkty zawierające polifenole-piwo,wino,winogrona.

16. Wit najbardziej suplementowana-kwas foliowy.

17. Jak dzielimy kw ? nasycone i nienasycone.

18. Białko transportujące tlen-hem,hemocyjanina,hemoetyna,oxydazy,oxygenazy.

19. Białko w erytrocytach-A,B,AB,0 ( to chyba jest źle :/ ) .

20. Mioglobina-złożone białko globularne biorące udział w magazynowaniu tlenu.

21. Gdzie występują antycyjany? w soku komórkowym roślin,maliny,czarne porzeczki,czarny bez,jezyny.

22. Co to jest glukoza? węglowodan należący do cukrów prostych z grupy aldohexoz.

23. Co jest podstawowym źródłem energii? węglowodany.

24. Amylaza-rozkłada skrobię,występuje w soku trzustkowym. Inulina-pod działaniem inulitazy rozkłada się do fruktozy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin