_______________________________________________________________________Pytania i niektóre odpowiedzi1. Co nie należy do układu pokarmowego - jama nosowa2. Co nie należy do jelita cienkiego ( podam co należy dwunastnica, jelito czcze oraz jelito kręte.)3. Mikroelementy- żelazo, cynk, miedź, mangan, fluor, jod, selen, chrom4. Makroelementy – wapń, fosfor magnez, potas, sód, chlor, siarka 5. Mikrokosmki w jakim jelicie występują i jaka jest ich rola – występują w jelicie cienkim, odgrywają rolę w procesie wchłaniania , zwiększają powierzchnie chlonna6. Co należy do świata zwierzęcego –glikogen 7. ilość składników odżywczych w diecie, węglowodany, białko, tłuszcz ( jaki procent energii ma pochodzić z węglowodanów białek i tłuszczy)- węglowodany 50-65%, białka 10-15%, tłuszcze 25/20%8. Co to są glikoproteiny - polaczenie cukrow z bialkami9. Opisać normę AL. – wystarczające spozycie uznawana na podstawie eksperymentalnych badań lub obserwacji przeciętnego spożycia żywności przez osoby zdrowe i prawidłowo odżywione za wystarczającą dla prawie wszystkich osób zdrowych i prawidłowo odżywionych wchodzących w skład grupy. Norma podawana jest wówczas, gdy ustalenie normy na poziomie średniego zapotrzebowania nie jest możliwe ( być może chodzi o GL – jest to indeks glikemiczny )10. podać 3 formy nierozpuszczalne błonnika pokarmowego – ligniny, celuloza, hemicelulozy11. czym zwalcza sie stres oksydacyjny? wit A, C, E12. normy dla Wit. A, D, K.Wit A Dzieci 350 - 500 ugRE Dorośli 600 –700 ugRED 150-200 IUK 1-10 mg13. co należy do NNKT – kwas linolowy, kwas α-linolenowy, kwas arachidonowy, kwas eikozapentaenowy, kwas dokozaheksoenowy 14. podpuszczka trawi - białko 15. źródła kwasów n6- olej kokosowy, słonecznikowy, kukurydziany, sojowy16. Amylaza -rozkłada skrobie i wielocukry (skrobia na maltozę i dextryne)17. Diety wysokotłuszczowe - była odpowiedz z Kwaśniewskiego i jakąś jedna jeszcze18. Źródła Wit b12-produkty pochodzenia zwierzęcego -serce nerki wątroba19. Za co odpowiada Wit A-ma być odpowiedz ze za proces widzenia i wzrostu chyba, ale widzenia na pewno20. Glukoza -rozkładana w procesie glikolizy, składowana w postaci polimerów - skrobi i glikogenu (pamiętam ze było pytanie właśnie o glikogen albo glikolize). węglowodan należący do cukrów prostych z grupy aldohexoz ( w wątrobie przetwarzana w glikogen)21. Mioglobina-przenosi cząsteczki tlenu.22. Źródła magnezu- kakao, kasza gryczana, czekolada gorzka23. Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe - źródło energii, łatwo przyswajalne. Duża ich ilość występuje w oleju kokosowym.24. Co zwalcza wolne rodniki? Wit A, E ,C, karotenoidy, foliany, związki fenolowe,antocyjany,flawonoidy,fitoestrogeny,glukozylany,selen,koenzym Q, ubichinon25. n-3 źródła26. przykłady błonnika frakcji rozpuszczalnej - insulina, fruktooligosacharydy, pektyny, b-glukany27. co to sa prebiotyki- to węglowodany występujące naturalnie również w mleku matki. Pobudzają wzrost i aktywność pożytecznych bakterii, m.in. bifidobakterii, które w korzystny sposób modyfikują środowisko jelitowe, dzięki czemu regulują pracę przewodu pokarmowego. Dodatkowo pomagają zapobiegać zaparciom.28. Na co dzielimy kwasy tłuszczowe – nasycone, nienasycone, wielonienasycone 29. Źródła potasu - Banany, morele, marchew, ziemniaki, brokuły30. RDA zalecane dzienne zapotrzebowanie pokrywa zapotrzebowanie ok. 97,5% zdrowych, prawidłowo odżywionych osób wchodzących w skład grup31. Białko niepełnowartościowe - białko pochodzenia roślinnego w którym brakuje przynajmniej 1 aminokwasu egzogennego32. Białko pełnowartościowe - zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach i wzajemnym stosunku33. Witamina najbardziej suplementowana w codziennym życiu – kwas foliowy34. Co nie jest węglowodanem – błonnik ( węglowodany to sacharydy lub cukry, białka , lipidy, pentozy)35. Co zawiera tkanka tłuszczowa - triglicerydy36. Inulina-pod działaniem inulitazy rozkłada się do fruktozy.37. Co jest podstawowym źródłem energii? Węglowodany38. Gdzie występują antycyjany? w soku komórkowym roślin,maliny,czarne porzeczki,czarny bez,jezyny.39. Białko transportujące tlen - hemoglobina40. Źródła wapnia - żółte sery; mleko i jego przetwory; sardynki w oleju (z ościami); szczypiorek; natka pietruszki; soja41. Źródła błonnika - kasze, otręby, musli, pieczywo razowe i pełnoziarniste. Jego duże stężenie mają również rośliny strączkowe.42. Funkcje cholesterolu – produkcja żółci, składnik błon komórkowych i śródkomórkowych 43. Co produkuje trzustka – insulina, glukagon(Glukagon ingeruje w przemianę tłuszczów, cukrów i białek. Powoduje rozpad glikogenu i uwolnienie glukozy z zapasów w wątrobie, rozpad tłuszczów (czyli lipolizę) w tkance tłuszczowej i wątrobie)44. Źródła B-karotenu - marchew, czerwona papryka, koper, pietruszka45. Źródła wit C - czarna porzeczka,brukselka,czerwona papryka, ziemniaki46. Źródła żelaza - chude czerwone mięso, ryby, groch, owoce, ostrygi, zioła47. Gdzie znajduje się tkanka brunatna – głównie na plecach ( między łopatkami), wzdłuż kręgosłupa i w śródpiersiu48. Lipazy rozkład tłuszczy49. Źródła węglowodanów – cukier rafinowy, mączka ziemniaczana, miód pszczeli, suszone owoce, mąka, kasze , makarony50. Czy woda jest odżywcza? tak
morgana21